POKRAJINA PODRŽAVA NOVI SAD U KANDIDATURI ZA EVROPSKU PRESTONICU KULTURE 2021.

1. Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović obrazlaže podršku

Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović obrazlaže podršku

Novi Sad, 13. juli – Aktivnosti kandidovanja najvećeg vojvođanskog grada – Novog Sada, započete pre četiri godine, za evropsku prestonicu kulture 2021. godine ulaze u sve značajniju fazu i sa sve većim optimizmom. Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović je najavio punu podršku Pokrajine Novom Sadu na putu Novog Sada ka evropskoj prestonici kulture za 2021. godinu na današnjem (13. jul)  promotivnom sastanku za medije gde je iznet Programski koncept kandidature Grada Novog Sada u svečanoj sali Gradske kuće. O značaju kandidature Novog Sada za ovu laskavu titulu, osim Igora Mirovića,  govorio je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, a programski koncept projekta “Novi Sad 2021” predstavio je predsednik Organizacionog odbora Novi Sad 2021 Nemanja Milenković.

Predsednik Pokrajinske Vlade Mirović je na neubičajen način dao podršku Novom Sadu kroz stihove svoje pesme „Naš grad“, napisane specijalno za tu priliku. Stihovi govore da „Vavilon kulture – Novi Sad već plamti“, kao simbol multikulturne i multietničke prestonice. Igor Mirović je naglasio da je nepotrebno govoriti o potencijalima i snazi Novog Sada da uđe u veliku reku kandidature za prestonicu kulture, da u njoj pliva i da iz nje izađe kao pobednik, te da je Pokrajinska vlada tu da pruži punu podršku Gradu Novom Sadu.

2. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević

Gradonačelnik Miloš Vučević rekao je da je u samom finišu kampanje za promociju kandidature posebno zadovoljan zbog svega što je urađeno, ali posebno zbog podrške Pokrajinske vlade koja je izuzetno bitna, pored podrške Republike Srbije koju Grad uživa. Prema njegovim rečima dobijanjem titule Evropske prestonice kulture, Novi Sad bi bio prvi grad iz zemlje kandidata za članstvo u EU, što bi bio veliki podstrek za celu Srbiju.

– Ova kandidatura nije kandidatura samo lokalne samouprave, ona prevazilazi granice samog grada. Novi Sad je bio solidaran i dovoljno velik da u ovu svoju promociju pozove i susedne opštine, Sremske Karlovce, Irig i Beočin, kako bismo napravili jednu širu sliku o nama, i uveren sam da nas polovinom oktobra ove godine u Briselu čeka zaista odlična finalna promocija Novog Sada kao kandidata za EPK. Želim da se zahvalim svim kulturnim poslenicima, svim ustanovama i institucijama kulture koji su uključeni u ovaj rad, kao i predsedniku Organizacionog odbora gospodinu Milenkoviću i njegovom timu koji su nosioci ovog projekta. Posebno ću biti ponosan ako Novi Sad dobije ovu titulu, jer ćemo biti prvi grad koji dolazi iz zemlje koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, i to će biti veliki podsticaj i podstrek, kako za Novi Sad, tako i za Republiku Srbiju. Želim da budemo optimisti, da se borimo, verujemo i naravno, na kraju i da pobedimo – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Predsednik Organizacionog odbora Novi Sad 2021 Nemanja Milenković izložio je u prezentaciji koncept pomenutog projekta naglasivši da se on sastoji iz četiri oblasti simbolično nazvane „mostovi“: Sloboda, koji za temu ima kreativne industrije i mlade, zatim Nada, koji je okrenut kulturnim kapacitetima i javnim prostorima, Novi, sa akcenatom na kulturno nasleđe i gostoprimstvo i četvrti Duga, koji obrađuje teme konflikta i migracija.

Milenković je istakao da se važnost ovog projekta ogleda u tome što su se danas okupili predstavnici Grada i Pokrajine, koji se nisu sastali zbog politike, ekonomije, ili infrastrukturnih projekata, već zbog projekta iz oblasti kulture.

 

3. Miloš Vučević, Nemanja Milenković i Igor Mirović (s leva)

Miloš Vučević, Nemanja Milenković i Igor Mirović (s leva)

– Projekat Evropska prestonica kulture 2021 je svakako višeznačan i neće imati uticaj na Novi Sad samo u kulturološkom smislu, već i u političkom, ekonomskom i sociološkom. Imperativi u našem radu su transparentnost, demokratičnost i informisanost, a to znači da je sve otvoreno i javno, da je to projekat svih Novosađana i da je od velikog značaja obaveštenost građana o kandidaturi. Mi ćemo imati priliku da 28. septembra članovima panela Evropske Komisije koji dolaze u posetu Gradu, predočimo našu želju i predanost za sticanje uslova za kandidaturu, koju ćemo u Briselu 13. oktobra i nadamo se, uspešno realizovati. Naš koncept glasi „Za nove mostove“ i ima simboličku vrednost, jer će ti mostovi biti imenovani prema nazivu vrednosti čije ime nose, – rekao je Nemanja Milenković i dodao da Novosađane u periodu od 16. do 21. jula, što simbolično predstavlja put kandidature od 2016. do 2021. godine, očekuje predstavljanje programa u okviru navedenih tema. Svi programi će počinjati simbolično u 20 časova i 21 minut i održavaće se na otvorenom prostoru u gradu.

Vizuelni identitet projekta uradio je dizajner Jovan Trkulja, koji je ponudio jedinstveno, jednostavno i inovativno rešenje logotipa.

 

Radomir Čubranović