Zlata priznanja ob Svetovnem dnevu turizma v Radencih

Nagrajena Logistika Škerget in Aerogolf

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dobitniki priznanj z  Radetom Bakračevićem, predsednikom občinske komisije in županom Janezom Rihtaričem

Radenci: 27. september – Radenci, ki so se nekoč lahko pohvalili z najvišjimi priznanji na področju turizma v Sloveniji, poskušajo ponovno dohitevati sedaj razvitejše turistične kraje.

im4_2263

Njihova občinska komisija za ocenjevanje krajev in urejenosti okolja vsako leto predlaga kandidate za prejemnike Zlatih priznanj. In tako je v prostorih gostišča Aerogolf v Rihtarovcih ob letošnjem Svetovnem dnevu turizma, 27. septembra, potekala občinska slovesnost Občine Radenci s podelitvijo dveh »Zlatih priznanj« za urejenost objektov in okolja.

im4_2189

V uvodu slovesnosti je nekaj po 17. uri vse zbrane pozdravila v imenu prej imenovane komisije Sonja Bily (je tudi direktorica Zavoda za turizem in šport Radenci), nato pa predala mikrofon predsedniku občinske komisije za ocenjevanje krajev in urejenosti okolja, dipl. ing. strojništva, dolgoletnemu predsedniku Turističnega društva v Radencih, Radetu Bakračeviću, ki je povedal:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rade Bakračević je podaril iz svoje zbirke grafiko prof. Lojzeta Logarja Mitji Škergetu, dobitniku priznanja.

»Spoštovani krajani, danes smo se zbrali v tem prijaznem lokalu, da proslavimo Svetovni dan turizma ter ob tem podelimo priznanja za najbolj urejen objekt v naši občini za leto 2015. Ob tem pozdravljam župana Janeza Rihtariča, podžupana Aleša Kavčiča, stare in nove nagrajence, člane ocenjevalne komisije, novinarje in vse, ki spremljate naše delo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Člani komisije

Občina Radenci podeljuje občinska priznanja tudi v okviru projekta »Moja dežela, lepa in gostoljubna«. Komisijo za ocenjevanje krajev v naši občini poleg mene sestavljajo še Sonja Bily, Janja Fekonja in Zoltan Časar. Tokrat je komisija svoje delo zaključila 5. septembra letos, čeprav se priznanja podeljuje za leto 2015.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Znani slovenski slikar Zdravko Dolinšek poklanja svojo sliko dobitnici priznanja Idi Tivadar

Od leta 1980 je 27. september Svetovni dan turizma, ki ga je razglasila Svetovna turistična organizacija. Glavni namen tega dne je ozaveščanje prebivalstva o vplivu turizma za mednarodno skupnost ter njene socialne, kulturne, politične in ekonomske vrednote. V okviru slavja letošnjega Svetovnega dneva turizma, ki poteka na temo »Turizem za vse« se spodbuja univerzalne dostopnosti, kjer bi naj bil zlasti »zeleni turizem« tisti, ki ponuja največ možnosti za razmah tako turizma, kot celotne družbe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vse prisotne je pozdravil Janez Rihtarič, župan občine Radenci

Turizem namreč odpira priložnosti za družbeni in gospodarski razvoj držav, Generalna skupščina Svetovne turistične organizacije (WTO) pa vsako leto izbere posebno temo, namenjeno temu dnevu. Tudi v Sloveniji vsako leto na različne načine obeležimo ta pomemben dan. Številne lokalne, regionalne in nacionalne institucije, organizacije, društva in šole v njegovo čast izvedejo različne prireditve ter posvetovanja o turizmu. Naša komisija za skrb za urejenost krajev in objektov v Občini Radenci vsako leto ob Svetovnem dnevu turizma organizira podelitev »Zlatih priznanj« ustanovam, društvom in posameznikom za urejenost okolja. Tako bova danes z županom Janezom Rihtaričem podelila dve tovrstni priznanji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Goste sta zabavala Zdenek Bily in Valter Klemenčič

V imenu naše komisije in dobitnikov priznanj se zahvaljujem podjetju Aerogolf, storitve in trgovina, Rihtarovci, katerega direktorica je Ida Tivadar, da so nam omogočili današnjo prireditev ob Svetovnem dnevu turizma s podelitvijo najvišjih turističnih priznanj Občine Radenci. Zahvala tudi današnjim dobitnikom, dobitnikom tovrstnih priznanj v minulih letih, nastopajočim ter vsem krajanom Občine Radenci, ki skrbijo za urejeno okolje našega kraja.« je končal Rade Bakračević, predsednik komisije.

Sledil je kulturni program, ko sta prvič v duetu nastopila trobentač Zdenek Bily (nekoč član znane glasbene skupine »Elite« v Radencih) in pianist na klavirju Valter Klemenčič. Izvedla sta jazzovsko glasbo.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Program je vodila Sonja Bily

Nato je bila izvedena podelitev dveh »Zlatih priznanj« in Sonja Bily je predstavila ocenjevalne kriterije. In kateri so kriteriji, ki jih občinska komisija za ocenjevanje krajev  in skrb za urejenost okolja upošteva pri svojem delu ? To so: urejenost objektov različnih dejavnosti, urejenost prometnih površin in objektov, hortikultura in ocvetličenost, ohranjenost in urejenost kulturne dediščine, urejenost objektov turistične infrastrukture in ponudba, objekt – splošni vtis, eko kotiček, urejenost in varovanje naravnih in kulturnih elementov (dediščine) v naselju, urejenost objektov komunalne infrastrukture ter ekološko animiranje krajanov in kulturna ponudba kraja.

Najprej je »Zlato priznanje« prejela Ida Tivadar, direktorica Aerogolfa (storitve in trgovina) v Rihtarovcih iz rok predsednika komisije Radeta Bakračevića, glavnega urednika spletnega časopisa “Štajerske novice”,  iz rok župana Janeza Rihtariča darilo, iz rok likovnega umetnika Zdravka Dolinška iz Radencev pa akrilno sliko »Golfist«.

Drugo »Zlato priznanje« je prejel Mitja Škerget, direktor Logistike Škerget (prevozništvo, trgovina in gostinstvo) v Boračevi iz rok predsednika komisije Radeta Bakračevića, iz rok župana Janeza Rihtariča darilo, ter še grafiko akademskega slikarja Lojzeta Logarja iz rok darovalca Radeta Bakračevića.

Oba nagrajenca sta se zahvalila za prejeta priznanja in darila, vsi skupaj so nazdravili uspešnosti v prihodnje, sledilo pa je še prijetno druženje ob pogostitvi.

Filip Matko Ficko

Priložene fotografije: Zdravko Majstorović, Aleksander Bakračevič