LUDAJA OD 415,5 KILOGRAMA – ŠAMPION “DANA LUDAJE” U KIKINDI

Novi Sad, 9. oktobar – Najznačajnija turistička manifestacija u Kikindi “Dani ludaje” još uvek traje, kao i uvek, u veselju, radosti i dobroj organizaciji a u čast – ludaji, kako ovde u Banatu zovu bundevu, tikvu, dulek, misiraču… Ovogodišnje 31. slavlje ludaji počelo je u četvrtak, 6. oktobra, a završava se danas – u nedelju, 9. oktobra.

1-srecni-pobednici-u-tezini-i-duzini-ludaja

Srećni pobednici u težini i dužini ludaja

Brojni posetioci još nisu došli do daha od silnog uzbuđenja koje su im je Grad Kikinda i turistički poslenici pripremili kako na trgovima, širokim sokacima, muzejima, galerijama, sportskom centru, ugostiteljskim objektima, šatrama, kulturnom centru, pozorištu, biblioteci, hotelima…

2-pazljivi-transport-ludaje-uz-obezbedenje

Pažljivi transport ludaje

A svašta se izdešavalo za protekla tri dana: izložbe, sportska nadmetanja, karneval 500 klinaca i klinceza, žurke, koncerti popularne muzike poznatih estradnih zvezda (“Neverne bebe”, Marija Šerifović, Šaban Šaulić, Jelena Tomačević, Novosadski Big band…), mini sajam preduzetnika, brojni susreti različitih profila, takmičenje kulinara, izložbe egzotičnih i drugih ptica i naravno – juče (8. oktobra) kulminacija najpre “banatskifruštuk”, a potom poglašenje nateže i najduže ludaje za 2016. godinu.

3-trenutak-proglasenja-pobednika

Trenutak proglašenja pobednika

Pobednik ovogodišnjih “Dana ludaje” je Dušan Jankov iz Čuruga koji je proizveo ludaju tešku 415,5 kilograma (!). Šampionski tron nije slučajan: Dušan Jankov je i prošle godine trijumfovao a može se reći da je Dušan proizvodi ludaje “na naučnoj osnovi” jer je magistar fito-farmacije.

4-nas-tim-aleksandra-i-radomir-cubranovic-ispred-pobednickih-ludaja

Naš tim Aleksandra i Radomir Čubranović ispred pobedničkih ludaja

Malo je nedostajalo da Dušan Jankov bude dupli pobednik jer je u kategoriji proizvodnje najdužih tikava zauzeo treće mesto i to sa “rezervnom” tikvom-dulekom sa 238 centimetara. Naime, Dušan je imao i dužu tikvu od ove, ali mu je nažalost pukla i po propozicijama nije mogao da konkuriše.

5-dani-ludaje-privukli-su-brojne-turiste

Dani ludaje privukli su brojne turiste

Zanimljivo je da su proizvođači iz Čuruga osvojili u konkurenciji težine i drugo i treće mesto: drugi je bio Čeda Stojanović, sa ludajom od 370 kilograma, a treće mesto je osvojila  Dušanova majka Ružica Jankov sa ludajom od 366, 5 kilograma.

6-banatski-frustuk-je-serviran

Banatski fruštuk je serviran

Šampion Dušan Jankov je izjavio:

– Ovogodišnja ludaja je petnaestak kilograma lakša od prošlogodišnje. Šta je pravi uzrok teško je reći, gajio sam je u istoj bašti, na istom mestu, ali jednostavno i ludaja je živ organizam i ne znate kako će se ponašati i rasti.-

Skromno je dodao:

– Velike zasluge za uzgoj ima moja majka Ružica, jer živim u Novom Sadu i samo vikendom dolazim u Čurug i uradim sve što je  potrebno, a mama i otac nastave posao preko nedelje -.

 

7-deo-izlozbenog-prostora-jedinstvene-tere

Deo izložbenog prostora jedinstvene tere

Zanimljivo je da je Dušan debitovao lane na “Danima ludaje” i odmah osvojio prvo mesto. Ovogodišnji vicešampion i Dušanov prijatelj Čeda Stojanović, je ove godine prvi put bio na “Danima ludaje” i odmah osvojio – drugo mesto.

Čeda kaže da je “tajna uspeha” što je seme uzeo od Dušana Jankova od koga je inače i naučio kako se ludaja gaji.

Interesantno je da je uspeh u proizvodnji najdužih tikava ponovila i Pece Eva  iz Temerina, koja je pobedila i pre dve godine. Njena tikva bila je dužine 273 centimetra. Druga je bila Pece Andrea, sa tikvom od 243 centimetra. Treći je bio Dušan Jankov.

8-ludaja-kao-tradicionalni-ukras-i-simbol-priredbe

Ludaja kao tradicionalni ukras i simbol priredbe

Da podsetimo, apsolutni šampion je i dalje Milan Desnica iz Savinog Sela koji je pre dve godine odgajio ludaju težine od 507 kilograma (!).

Pobednicima je pripala nagrada od 100.000 dinara, drugoplasirani su dobili po 30.000 dinara, a trećeplasirani po 20.000 dinara.

Danas (nedelja, 9. oktobar) 31.“Dani ludaje” se završavaju takmičenjem u kuvanju riblje čorbe “Kikindska zlatna jesen”, izložbom egzotičnih i drugih ptica, Izložbom fotografija radosti stvaranja – rađanja skulptura, a uveče se manifestacija završava koncertima “Kanda, Kodže i Nebojše” i “Partibrejkersa”.

9-sta-je-sve-bilo-od-ludaje

Šta je sve bilo od ludaje

Inače, Kikindu su ovih dana i večeri “okupirali” brojni turisti iz Beograda, Zrenjanina, Novog Sada i ostalih vojvođanskih mesta, kao i iz Rumunije, među kojima su bili i naši zemljaci iz Temišvara. Zanimljivo je da je među 500 dece u karnevalu prvi put bilo dece naših zemlajaka iz Temišvara i okoline – ukupno 28 mališana…

Očeigledno, “pelcer” tradicije održavanja “Dana ludaje” će se nastaviti i u budućnosti…

 

Tekst: Radomir Čubranović

                                                 Fotografije: Aleksandra Čubranović