Mele: Sedmo kulturno srečanje pri Šarugovih

Odprtje galerije ob prazniku Občine Gornja Radgona

Domačija Šaruga na Meleh pri Gornji Radgoni je daleč naokrog, pa tudi izven meja Slovenije, znana po odlični oljarni. Toda na tej domačiji je resnično doma tudi kultura, ki sta jo zastavila že pred davnimi leti Marija in Franc Feri Šaruga. Sedaj na domačiji gospodari njun sin Aleksander Šaruga, ki je z lastnimi sredstvi letos uspel urediti razstavne prostore v obnovljenih prostorih stare družinske hiše.

V soboto, 8. oktobra popoldne, je tako na domačiji Šarugovih na Meleh potekalo že sedmo literarno srečanje starejših piscev Društva upokojencev Gornja Radgona, pa ne le piscev, kajti na srečanju so sodelovali še pevke  pevskega zbora DU Gornja Radgona, ljudske pevke Perice Kulturno umetniškega društva Janez Čuk iz Vučje vasi ter kulturniki družine Šaruga.

V uvodu so vsem navzočim, ki se jih je zbralo izredno veliko, zapele pevke DU Gornja Radgona, ki jih vodi Dragica Černe.  Literarni program pa so pripravile članice literarne sekcije Društva upokojencev Gornja Radgona in svoja dela so brale: Amalija Tropenauer, Inge Ivanek (brala prozo Cilke Dimec Žerdin in pesmi Albine Ficko), Marija Vreča in Dominique Reščič. Vmes so zapele pevke ljudskih pesmi KUD Janez Čuk iz Vučje vasi, ki jih vodi  Ana Lebar, na harmoniko je zaigral njihov mladi član Marko Ros. Dogajanje kulturnega popoldneva je sicer »imela na skrbi« Marija Šedivy, predsednica literarne sekcije pri DU Gornja Radgona, a na začetku je vse v  imenu družine Šaruga pozdravila Milena Marija Reščič. Ob tem je pohvalila delo in trud svojega brata Sandija: »… Galerija, ki jo danes slovesno odpiramo v prenovljenih prostorih naše stare družinske hiše je plod prizadevanj, dela in vlaganja lastnih finančnih sredstev brata Sandija in njegove družine. Tako  je nastala  galerija , ki je namenjena razstavam različnih vsebin od spomladi do pozne jeseni. Hvala sosedom,  ki so pridno pomagali pri obnovi hiše.  Zadovoljni smo, da nam je uspelo skromno nadaljevati pot kulturnega dela, ki sta nam ga dolga leta poklanjala naša starša… Spominska prostora bosta preurejena postopoma. Že sedaj je v obeh prostorih  ohranjeno in prikazano mamino literarno delo, podpisana dela različnih avtorjev, nekaj ohranjenih kosov narodnih noš in njeno vezenje na rutah. Vrtijo se spominski posnetki z literarnih večerov in srečanj. Na stenah visijo očetovi reliefi in slike, povsod so njegovi manjši leseni kipi.  Obnovili smo očetovo gipsoteko, predvsem večje mavčne figure.«

Tokratna priložnostna razstava ob literarnem srečanju je že tretja pri Šarugovih, vendar prva v Spominski hiši – Galeriji. Na njej se predstavljajo družinski avtorji. Najmlajši – otroci: Aleks  z lesenimi kipci, sestavljankami iz lesa in keramike ter gline; Sara in Ines z izdelki iz gline; Marija Markuš Šaruga z lesenimi kiparska deli in reliefi; Maja Markuš z lesenimi kiparskimi deli in reliefi; Milena Marija Reščič s slikami (enkavstika), lesenimi kiparskimi deli in keramiko; Dominique Reščič s poezijo, ki je sestavni del likovne razstave njegove žene Milene.

Sledilo je prijetno druženje ljubiteljev kulture s pomenki v predstavitvenem prostoru oljarne in to ob slastnem prigrizku, dobri kapljici mladega vina družine Šaruga in gibanicah s Turistične kmetije Roškar.

Besedilo: Filip Matko Ficko

Fotografije: Dominique Reščič

DIGITAL CAMERA

DIGITAL CAMERA

3-ljudske-pevke-iz-vucje-vasi

DIGITAL CAMERA

DIGITAL CAMERA