Premier dr. Cerar na 6. Dnevih slovenskega turizma: »Usmeritev v trajnostni razvoj turizma je bila vizionarska in modra«

Fotoreportaža iz Radencev: foto: Rade Bakračević
Radenci, 12. oktober 2016 – »Čestitam vsem zaposlenim v turističnem sektorju in ostalim institucijam za prejet naziv prve zelene destinacije na svetu«, je v nagovoru na 6. Dnevih slovenskega turizma poudaril predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar. »Fundacija Green Destinations je prepoznala trud in delo Slovenije ter ji kot prvi na svetu podelila naziv zelene destinacije«, je izpostavil premier dr. Cerar ter dodal, da je to »izjemna potrditev vsem ključnim deležnikom v turizmu, da je bila usmeritev v zeleni trajnostni razvoj turizma, vizionarska in modra«.

img_1826

Premier dr. Cerar je ob tem opozoril, da »ne smemo zaspati na hvalevrednih dosežkih ter da moramo preudarno prepoznati in soustvarjati nove trende v turizmu, potrebe mlade generacije Y ter pristopiti z modernimi rešitvami«. Pri iskanju rešitev so nam lahko v izjemno pomoč številne naravne danosti Republike Slovenije, ki odpirajo vrata novim priložnostim in novim delovnim mestom v turizmu, je poudaril predsednik vlade dr. Miro Cerar. Ob tem ne gre pozabiti na možnost razvoja vinogradniškega in ribiškega turizma v Sloveniji.

img_1812

V zaključku svojega govora je predsednik vlade dr. Cerar izpostavil, da »Vlada Republike Slovenije turistični sektor vidi kot enega najpomembnejših strateških sektorjev države«. Turistični sektor je lani ustvaril 2,2 milijardi evrov prihodka iz naslova izvoza potovanj, v plačni bilanci Republike Slovenije pa predstavlja pomembnih 37,5 odstotkov izvoza storitev ter 7,7 odstotkov skupnega izvoza.

img_1727

Lani je Republika Slovenija gostila kar 3,9 milijonov turistov, pri čemer smo presegli rekordnih 10 milijonov nočitev. »Vlada Republike Slovenije bo še naprej sprejemala ukrepe, ki bodo zagotavljali konkurenčnost slovenskega turizma; prijazno poslovno okolje za turistične ponudnike; ustrezno infrastrukturo ter učinkovito promocijo«, je zaključil predsednik vlade dr. Miro Cerar.