NOVOSAĐANI – ŠAMPIONI SVETA U BASKETU 3 NA 3!

1-srbija-prvak-sveta

Srbija prvak sveta

Novosađani Dušan Domović BulutĐorđe MajstorovićMarko Ždero i Marko Savić ,koji su predstavljali reprezentaciju Srbije, osvojili su zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u basketu “tri na tri” u kineskom Gvangžuu! Orlovi su u finalu savladali Sjedinjene Američke Države sa 21:16.

Srpski tim bio je sjajan i nadigrao je Amerikance. Orlovi su sve vreme igrali veoma hrabro i posle zaostatka (10:12) preuzeli su meč u svoje ruke: najpre su stigli prednost Amerikanaca, da bi tačku na meč i na veliku pobedu stavio najbolji basketaš planete Dušan Domović-Bulut tri minuta pre kraja.

2-zasluzeno-slavlje

Zasluženo slavlje

Ekipa Srbije je do šampionske titule ostvarila sve pobede: u polufinalu savladala Španiju rezultatom 17:13. Prethodno je u četvrtfinalu bila bolja od Holandije rezultatom 22:10, dok je u grupnoj fazi Svetskog prvenstva ostvarila četiri pobede. Savladala je Italiju (16:13), Novi Zeland (20:17), Katar (21:16) i Rusiju (21:14).

Ovo je bilo treće uzastopno finale Svetskog prvenstva srpskih basketaša (inače članovi članovi tima Al Vahda iz Novog Sada). Da podsetimo (o čemu su “Štajerske” pisale):  Novosađani su najpre šampionsku titulu osvojili 2012. godine u Atini , a  pre dve godine u Moskvi bili su vicešampioni.

unnamed

Domović – Bulut u akciji

“Iznenađenje, iznenađenje, vratili su se kraljevi!”, poručio je kapiten Domović-Bulut posle pobede nad SAD.  

Inače, bronzanu medalju osvojila je Slovenija pobedom nad Španijom 17:16, dok su nove šampionke Čehinje, koje su dobile Ukrajinu 21:11 u ženskom finalu i okončale četvorogodišnju dominaciju SAD.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević čestitao je sugrađanima, članovima  reprezentacije Srbije u basketu ”3 na 3” osvajanje Svetskog prvenstva u Gvandžou:

4-orlovi-sa-pobednickim-trofejem

Orlovi sa pobedničkim trofejem

– Čestitam ekipi Srbije što je po drugi put odbranila boje svoje države na najbolji mogući način. Novi Sad je ponosan na svoje sportiste koji dokazuju da je moguće ostvariti snove. Oni su pravi primer za mlade generacije jer promovišu najbolje vrednosti – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Kolegama novinarima u Novom Sadu je posebno drag ovaj sportski uspeh jer je Dušan Domović Bulut, kapiten ekipe, novinrasko sportsko čedo jer je sin predsednika Društva novinara Vojvodine Mladena Buluta i njegove supruge Zlate.

 

                                                                   Radomir Čubranović