17. NOVEMBRA U NOVOM SADU TRADICIONALNO VEČE MLADOG VINA

 Kao svake godine, tako i ove, u strogom centru najvećeg vojvođanskog grada Novog Sada  na početku Zmaj Jovine ulice, u četvrtak 17. novembra više hiljada Novosađana i  brojnih gostiju uživaće besplatnoj degusticiji mladog vina iz “Mačkovog” podruma iz Iriga.

1-u-zdravlje-zoran-durdica-i-sava-s-leva

U zdravlje! Zoran, Đurđica i Sava (s leva).

Na taj način, po deveti put, Novi Sad i “Mačkov” podrum se uključuje u svetsku svetkovina svečanog otvaranja prvog bureta ovogodišnjeg mladog vina ili portugizera ili svatovca ili srpskog božolea. Kao svuda u svetu,  prvo bure se otvara svakog trećeg četvrtka u novembru,  jer se tog dana slavi mlado vino. Treći četvrtak u novembru uvek sa nestrpljenjem iščekuje u Novom Sadu i u svetu. Nestrpljenje  potvrđuje činjenica  da  se proda više od 70 miliona flaša francuskog mladog vina “božole”, koje se pravi od sorte grožđa “game” i koje počinje da se konzumira u istom danu po celom svetu: od Japana do Sjedinjenih Američkih Država.

2-lane-je-ponuda-vina-trajala-je-non-stop

Lane je ponuda vina trajala  non-stop.

Najava ove svetkovine mladog vina bila je danas na  konferenciji za novinare u Turističkoj organizaciji grada Novog Sada. O prekusutrašnjoj svečanosti mladog vina  govorili su: izvršna direktorka Mačkovog podruma Đurđica Jojić Novaković, zatim pokretač manifestacije Dana mladog portugizera, Sava Jojić i novi ovogodišnji vitez vina  – osnivač  jedne od najznačajnijih srpskih izdavačkih  kuća „Prometej“, Zoran Kolundžija. Inače, titulu viteza mladog vina  preneće mu prošlogodišnji  vitez – novinar i publicista, Vanja Bulić.

3-prosle-godine-nasa-fotoreporterka-aleksandra-sa-domacinom-savom-jojicem-i-prokonzulom-vina-kojicem

.. Prošle godine – naša fotoreporterka Aleksandra sa domaćinom Savom Jojićem i prokonzulom vina Kojićem

Novi vitez mladog portugizera je konstatovao  da između ove dve kuće postoji dosta sličnosti:

-I „Prometej“ i „Mačkov podrum“ teže da očuvaju i popularišu tradicionalne vrednosti Fruške gore i našeg podneblja i obavljaju svojevrsnu prosvetiteljsku misiju. Zajedničko nam je i to da su ovo porodična preduzeća koja postoje i opstaju već četvrt veka, kao i da su tu nove generacije koje treba polako da preuzmu aktivnosti.-

Ovogodišnji vitez mladog vina Zoran Kolundžija će ponoviti reči zakletve svojih prethodnika:

              Zaklinjem se da ću čuvati fruškogorske

               vinograde od čvoraka,

               i da ću piti vina iz Mačkovog

               podruma dok sam živ!

Đurđica Jojić Novaković, je napomenula da program počinje od 17 sati i dodala:

Svečano ćemo otvoriti prvo bure portugizera svatovca, a degustaciju će pratiti bogat program – sremački tamburaši, folklorni i tango plesači a uz to ćemo proglasiti pobednika na konkursu za najlepšu pesmu o vinu, koji „Mačkov podrum” organizuje u saradnji sa Srpskom čitaonicom iz Iriga-.

Pokretač manifestacije i osnivač vinarije “Mačkov podrum” Sava Jojić podsetio da je portugizer vino koje je nekad bilo vrlo zastupljeno na fruškogorskom vinogorju.

U svim razvijenim vinskim kulturama postoji mlado vino, i postoji običaj da se ono svečano dočekuje, i mi smo želeli da našim sugrađanima dočaramo tu atmosferu.
Mlado vino se pravi posebnom tehnologijom, karbonskom maceracijom, i iako smo za sada jedini, čuli smo da ima vinara u Banatu koji se spremaju iduće godine da se upuste u proizvodnju mladog vina. Kad bi nas bilo više, i odjek i naš trud na unapređenju vinske kulture bi bio veći…-

U svakom slučaju, kao i prethodnih godina biće to veče mladog vina za dušu i telo i za pamćenje do sledeće godine…

 

                      Tekst: Radomir Čubranović

                      Fotografije: Aleksandra Čubranović