Pomurska turistična zveza podelila priznanja, plakete in kipec štorklje

Mala Nedelja, 14. december 2016

Včeraj, 14. decembra 2016 se je v Biotermah Mala Nedelja odvijalo 21. Srečanje pomurskih turističnih delavcev. Tudi letos je Pomurska turistična zveza podelila priznanja, plakete in kipec štorklje najzaslužnejšim na področju turizma. Štorkljo je prejel mag. Anton Balažek, podelil jo je Peter Misja, predsednik Turistične zveze Slovenije.

Navzoče sta poleg Barbare Kolenc, predsednice Pomurske turistične zveze, nagovorila še Peter Misja, predsednik Turistične zveze Slovenije. Priznanja, plakete in kipec štorklje se podeljujejo na podlagi razpisa, ki ga vsako leto objavi Pomurska turistična zveza, ki letos obeležuje 25. letnico delovanja. Ker v letošnjem letu praznuje kar nekaj društev obletnico delovanja, so v letu 2016 podeljena jubilejna priznanja za izjemno večletno delo na področju turizma, ki je hkrati zahvala in spodbuda za nadaljnje uspešno delo naslednjim društvom: za 20-letno delovanje Turističnemu društvo Cankova, Turističnem društvu Klopetec Kapela, Kulturno turističnemu društvo Vrtnica Beznovci in Turističnemu društvo Šalamenci. Tuirstično društvo Radenci je prejelo zlato jubilejno priznanje ob 60-letnici delovanja.

Priznanja za prostovoljno delo na področju turizma so prejeli Jožica Berden, Branko Gašparič, Kulturno in izobraževalno društvo Kelih, Edi Leskovar in Albina Senčar. Za profesionalno delo so priznanje prejeli TIC Moravske Toplice, ki obeležuje 20-letnico delovanja in Doživljajski park Vulkanija.

Podelili so se tri plakete Pomurske turistične zveze, in sicer sta plaketo prejela Janko Bezjak in Janko Horvat, ki sta oba s svojim prostovoljnim delom in udejstvovanjem na področju turizma in društvenega delovanja, s svojim nezaustavljivim optimizmom, pustila velik pečat. Plaketo je prejel tudi Salon Traminec, gre za edinstven dogodek treh organizatorjev, Zavoda Kultprotur iz Gornje Radgone, podjetja Mediaspeed in Steyer vina. S svojim posebnim pristopom do organizacije in izvedbe dogodka, je dokaz, da je tudi v Pomurju možno ponuditi turistično ponudbo za izbrane goste, da je treba graditi na kakovosti, da lahko postavimo ponudbi primerno ceno.

Letošnji prejemnik kipca štorklje, mag. Anton Balažek, je ustvaril v majhnem prostoru veliko zgodbo. S svojim ambicioznim pristopom je vzpostavil prepoznavnost turistične destinacije, ki se poleg odmevnih turističnih dogodkov sedaj ponaša še z najbolj obiskano turistično točko v Pomurju in s številom obiskovalcev parira največjim turističnim znamenitostim Slovenije, saj je tretje najbolj obiskana turistična točka v Sloveniji. S prepoznavanjem izzivov in priložnosti, pogumom in kančkom drznosti, se je lotil uresničevanja ambicioznega projekta izgradnje razglednega stolpa Vinarium. Letošnji kipec gre v roke posamezniku, ki je s svojo vztrajnostjo in predanostjo ideji, ki je nemalokrat vzbudila neodobravanje, sledil zastavljenim ciljem in ni obupal, kot bi morda marsikdo drug. Prav vztrajnost, angažiranost, spodbujanje sodelovanja ter prispevek k nastajanju novih interesnih povezav in aktivno povezovanje turističnih deležnikov na lokalni ravni v omenjenem projektu je razlog za dodelitev prestižnega priznanja. Rezultati in učinki tega projekta so znani: razgledni stolp je v dobrem letu delovanja nekajkrat presegel pričakovani obisk in postal tretja najbolj obiskana atrakcija v Sloveniji z več kot 100.000 obiskovalci. Prepoznavnost v medijih in med potencialnimi obiskovalci, bistveno prispevajo k razvoju Pomurja kot cenjene turistične blagovne znamke in destinacije. Mag. Anton Balažek je vztrajal, bil prepričan v idejo in jo na koncu uresničil ter dokazal, da je prava mera samozavesti in sledenje svoji ideji, tudi, ko se kažejo ovire, najboljši recept za velike in uspešne zgodbe.

Kipec štorklje je delo Roberta Juraka, prav tako kot plakete. Robert Jurak s svojim umetniškim talentom poskrbi, da so plakete in kipec vsako leto unikatni in tako edinstveno ponazarjajo vsakega prejemnika.


Barbara Kolenc, foto: Rade Bakračević