Na Pohorju in Dražgošah o junaštvu partizanov

Spominske slovesnosti v spomin slavnih bitk 1942 in 1943

Na »Partizanskem Pohorju«, ponosnemu hribovju Štajerske, je navkljub izreku Hitlerja, ki je ob zasedbi Maribora 1941 izrekel: »Naredite mi to deželo zopet nemško !«, vzniknilo še istega leta uspešno partizansko gibanje. Temu je okupator v začetku januarja 1942 želel narediti konec in v boju z 2000-glavo vojsko nemškega okupatorja je 8. januarja 1943) v svoji poslednji borbi junaško padlo 69 bork in borcev 1. Pohorskega bataljona pri Treh žebljih na Pohorju. Vsako leto je na prizorišču herojske borbe spominska slovesnost.

Dan pred 74. obletnico, sedaj že mitskega boja Pohorskega bataljona, so udeležbo na spominski slovesnosti organizirale tudi štiri krajevne organizacije Območnega združenja Zveze združenj borcev za vrednote NOB Gornja Radgona: Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici. Ob 10. uri je bil predviden zbor udeležencev na Treh kraljih, od koder so zbrani pohodniki krenili na pohod proti Osankarici ter k poslednjemu bojišču Pohorskega bataljona pri Treh žebljih, od Treh kraljev do Osankarice pa je bil tudi organiziran prevoz s posebnimi avtobusi. Spominsko slovesnost na kraju zadnjega boja Pohorskega bataljona, 8. januarja 1943, so skupaj pripravile občine Slovenska Bistrica, Ruše, Zreče, Oplotnica, Slovenske Konjice in Mestna občina Maribor.

Ob 11. uri se je s slovesnim prihodom praporščakov in odpeto slovensko himno pričela slovesnost na kraju poslednjega boja pohorskih junakov. Kulturni program so izvedli šolarji Osnovne šole Pohorski odred Slovenska Bistrica, slavnostni govornik pa je bil Anton Peršak, minister za kulturo Republike Slovenije.  Sledilo je polaganje vencev občin organizatoric k osrednjemu spominskemu obeležju, kjer je tik pred prireditvijo delegacija gardistov Slovenske vojske položila venec predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Bili so to venci svojcev padlih borcev Pohorskega bataljona in organizacij Zveze združenj borcev za vrednote NOB, občin organizatoric prireditev, političnih organizacij, različnih društev in ustanov ter posameznikov.

Samo dan pozneje (v nedeljo, 8. januarja 2016) so se članice in člani Krajevne organizacije Zveze združenj borcev za vrednote NOB Radenci udeležili spominske slovesnosti v Dražgošah na Gorenjskem, kjer je pred 75. leti, med 9. in 11. januarjem 1942, potekala srdita borba 240 bork in borcev Cankarjevega bataljona s 4000 pripadniki različnih oboroženih enot nemškega okupatorja.

Filip Matko Ficko