Evropski put IPARD 2015 – 2020 UVEK NA VRHU – IV Jeep međunarodna agrobiznis konferencija – MAK 2017

UTORAK, 31 JANUAR 2017 00:21

ZADOVOLJSTVO UČESNIKA NAKON USPEŠNO SPROVEDENE KONFERENCIJE

Na Dan Svetog Save, u kongresnom centru Family Hotel Angella na Kopaoniku započela je rad naučna Jeep međunarodna agrobiznis konferencija – MAK 2017. Ovogodišnja, četvrta po redu Konferencija okupila je eminentne stučnjake iz nauke, agrara, turizma i pratećih industrija iz Srbije, BiH, Republike Srpske, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Albanije, Ruske Federacije, Belorusije i Ukrajine.

 

1_topsrbija_2017-01-30_23-19-23

Zamenica predsednika Organizacionog odbora MAK 2017, gospođa Marija Jovičić, je tom prilikom izjavila: “Izvesno je da je sve neizvesno. U preduzetničkom poslu jedino je neizvesnost izvesna. Pravila poslovanja, uslovi, faktori koji su juče važili danas ne moraju biti od uticaja i interesa jer svakako to sutra i nisu“, i da ova konferencija ima za cilj da se na naučnoj osnovi analiziraju i prikažu sinergijski rezultati nauke i prakse kao i mogućnosti realne podrške uključenju Srbije u EU u skladu sa pregovaračkim poglavljem11: Poljopirvreda i ruralni razvoj. Ona je pozvala na razmenu ideja, iskustava i kontakata, ostvarenje poslovne saradnje, što je svrha ovakvih skupova.
Ispred opštine Raška, prisutne je pozdravio član opštinskog veća za poljoprivredu, gospodin Željko Nikić, i podsetio da je ova mala opština poljoprivredu stavila u vrh svojih prioriteta i ovu Konferenciju smatra bitnom ne samo za edukaciju i napredak poljoprivrede na teritoriji opštine, već regiona i šire.
Gradonačelnik Kraljeva, dr Predrag Terzić, rekao je da MAK omogućava spoj nauke i privrede, nauke i poljoprivrede, i mogućnost primene naučnih istraživanja u praksi.
Gospodin Vlada Novaković, zamenik generalnog direktora Nikom auto doo Kragujevac, firme koja već četvrti put podržava ovaj skup, rekao je da su najbolja prijateljstva koja se iznedre iz posla, i da sa ovakvih konferencija uvek odlaze bogatiji znanjem i poslovnim kontaktima što je njihov cilj.
Pomoćnik predsednika opštine Vrnjačka Banja, gospodin Dušan Stevanović, je učesnike ovog skupa pozvao na Busines samit u organizaciji Udurženja EC „Gegula“ za Vidovdan održava u Vrnjačkoj Banji, koja je poslednjih godina u velikoj ekspanziji u nastojanju da povrati stari sjaj uz razvoj sportskog i kongresnog turizma.
Akademik prof. dr Milka Đukić iz SKANU je podsetila da put pravoslavlja, koje nam je u amanet ostavio Sveti Sava znači put povratka porodici i malim gazdinstvima i da je to put razvoja i jačanja našeg društva u celini, što je bila i tema ova skupa.
Gospodin Aleksandar Bogunović zamenik direktora sektora za poljoprivredu PKS je podvukao da je PK od samog početka prepoznala formu i značaj ove konferencije koja nastoji da svi dobri radovi vide svetlost dana i budu primenjeni u praksi.
Akademik prof dr Mitar Lutovac, član prezidijuma Ruske akademije privrednih nauka za Balkan iz Tivta, Crna Gora, rekao je da smo svedoci da zemlje u regionu imaju potencijal za razvoj poljoprivrede koji je malo iskorišćen, a da je globalno tržište nezasićeno zdravim poljoprivrednim proizvodima. Na nama je da to iskoristimo.
– Ministarstvo je tu da stvori okvir, uslove, potencijale, finansijska sredstva da se kvalitetni projekti spuste u praksu i da naši poljoprivrednici to iskoriste i nađu svoje mesto na tržištu. Od ove konferencije se očekuje da izađe sa konkretnim idejama i projektima, a mi ćemo se truditi da obezbedimo dobre uslove, podršku i servis za sve sugestije u cilju dinamičkog razvoja u narednom periodu – saopštio je pomoćnik ministra za poljoprivredu i zaštitu životne sredinu, gospodin Zoran Janjatović, otvarajući ovaj skup.
Organizaciju MAK 2017 potpisali su: Opština Raška, Etno centar Gegula – centar za uspešni razvoj, porodičnu poljoprivredu i turizam Kraljevo i Srpska Kraljevska Akademija naučnika i umetnika Beograd, a suorganizaciju: Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu, Fakultet za inženjerski menadžent u agrobiznisu, Fakultet za ekologiju i Berček&Berček – Agencija za izdavanje novina. Generalni pokrovitelji MAK 2017 bili su: NIKOM auto, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine RS, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, MK Mountain Resort Grand hotel & Spa, Family Hotel Angella, a pokrovitelji: PKS, Grad Kraljevo, Opštine Vrnjačka Banja, Trstenik, Bogatić, Visoka zdravstveno – sanitarna škola strukovnih studija – VISAN Beograd; sponzori: Beogradska autobuska stanica – BAS Beograd, Etno restoran „Brvnara“ Kraljevo, Indira kolači i ketering Kraljevo, Sadović petrol Novi Pazar, NIS, Jazak voda, Haineken Srbija, Nestle kafa i hotel „Rtanj“ Kopaonik. Generalni medijski pokrovitelj: RTV Srbije, a manifestaciju su pratile i Srpska naučna televizija Beograd, Mix TV Kraljevo, TV Raška, TV Kraljevo, KaTv Kraljevo, TopSrbija, TV Kop LIVE.
U toku dva dana trajanja Konferencije predstavljeno je tridesetak radova koji su štampani i u Zborniku radova.
Ovaj skup pratili su predstavnici Vlade Republike Srbije, Privredne komore Srbije, drugih držanih, naučnih institucija, privrednici, primarni poljoprivredni proizvođači. Saznanja, iskustva, ideje koja će poneti sa ovog skupa treba da opravdaju suštinu ovog okupljanja: da bude ispred vremena i da da kvalitet više.