NOVI SAD PROSLAVIO 269. ROĐENDAN

Po tradiciji, kao svakog 1. februara, najveći vojvođanski grad – Novi Sad proslavio je (ovog puta) 269. rođendan.

1-domacini-milos-vucevic-i-zdravko-jelusic 

Domaćini – Miloš Vučević i Zdravko Jelušić.

Kao uvek bilo je svečano; bogat program, mnogo gostiju iz zemlje i inostranstva, čestitke, pokloni, cveće i nezaobilazni osmesi dobrodošlice i radosti…Došli su gosti iz čak 19 gradova među kojima su: Norič, Pečuj, Toluka, Temišvar, Gomelj, Gračanica, Budimpešta, Rijeka, Dortmund, Budva, Linc, Beč i Nižnji Novgorod. Među gostima Novog Sada bio je i potpredsednik Vlade Kosova i Metohije Branimir Stojanović. Po prvi put na rođendansko slavlje Novog Sada došla je i Klaudija Ruiz Bastida predstavnica Toluke iz Meksika, najnovijeg grada pobratima Novog Sada. Ona je izjavila da ima mnogo razloga za prijateljstvo dva grada koji imaju mnogo zajedničkih karakteristika i najavila uspešnu saradnju u cilju obezbeđivanja što boljih uslova za život.

2-svecanom-prijemu-prisustvovalo-je-kompletno-gradsko-vece

Svečanom prijemu prisustvovalo je kompletno Gradsko veće.

U ime Grada Novog Sada, srpske Atine, domaćini su bili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić.

– Proslava 269. rođendana svedoči o tome koliko Novi Sad ima prijatelja i koliko je naš grad poštovan. Ovo je najveći broj delegacija iz inostranstva od kako Novi Sad obeležava Dan grada, i to je pokazatelj rada u prethodnom periodu koji je rezultirao između ostalog i time da smo postali Evropska prestonica kulture 2021. godine i Omladinska prestonica Evrope 2019. godine. Predstavnici mnogih gradova koji su došli da uveličaju naše slavlje, bili su uz nas kada smo se borili za prestižne evropske titule, a sarađujemo u oblastima nauke, kulture, obrazovanja, sporta i poljoprivrede. U ova dva dana formalizovali smo odnose sa još dva grada prijatelja iz Ruske Federacije i Savezne Republike Nemačke. Uspostavili smo kontakte sa gradovima iz Izraela, Bugarske, sa Kipra i sa Solunom takođe, i to nam daje snagu da budemo uporni u nameri da Novi Sad učinimo još boljim mestom za život – rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević na svečanom prijemu u Svečanoj Sali Gradske kuće.

3-nagrada-u-prave-ruke-ivana-spanovic

Nagrada u prave ruke, Ivana Španović

U susret svečanom prijemu gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i gradonačelnik Ulma Ginter Ciš otkrili su informativne table na kući Mileve Marić-Ajnštajn u Kisačkoj ulici. Naime, jedan od najvećih naučnika ikada, Albert Ajnštajn, rođen je u Ulmu, a njegova supruga Mileva Marić-Ajnštajn jedan deo života provela je u Novom Sadu, na mestu gde je info-tabla postavljena.

4-tabla-za-sva-vremena

Tabla za sva vremena.

– Obeležavanje Dana Grada Novog Sada započeli smo ponovnim vraćanjem informativne table na rodnu kuću porodice Mileve Marić, u kojoj je živela sa ocem , bratom i sestrom. Posebno je zadovoljstvo što smo ovu info-tablu otkrili zajedno sa gradonačelnikom Ulma i njegovim saradnicima. Postoji snažna veza Ulma, kao rodnog grada Ajnštajna i Novog Sada, kao mesta u kojem je živela Mileva Marić. Pored toga u okviru Dunavske strategije mi imamo mnogo dodirnih tačaka. Hvala delegaciji iz Ulma na podršci Gradu Novom Sadu u kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture i Omladinsku prestonicu Evrope, a posebno Peteru Langeru, našem prijatelju iz tog grada koji je uvek bio uz Novi Sad – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

5-milos-vucevic-daje-izjavu-novinarima

Miloš Vučević daje izjavu novinarima.

Gradonačelnik Ulma Ginter Ciš istakao je da mu je veliko zadovoljstvo što veliki sin grada Ulma Albert i njegova prva žena Mileva, koju je upoznao i zavoleo tokom svojih studentskih dana, predstavljaju još jednu vrlo jaku vezu koja spaja Novi Sad i Ulm.

– Ova informativna ploča nije samo simbol kuće i veze u kojoj je živelo dvoje ljudi već i jedna poruka koja nas upućuje na tu vezu i na ono kako treba da nastavimo dalje. Da stvaramo inovacije u okviru saradnje, koja traje decenijama i vekovima – naglasio je gradonačelnik Ulma i čestitao građanima Novog Sada dobijanje titula Evropske prestonice kulture i Omladinske prestonice Evrope.

6-domacini-sa-dragim-gostima

Domaćini sa dragim gostima.

Kao kruna obeležavanja Dana Novog Sada, kada je 1748. godine dobio status slobodnog kraljevskog grada, u velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta održano je svečano uručenje Februarske nagrade dobitnici Ivani Španović, poznatoj svetskoj atletičarki, rođenoj Zrenjaninki – sada Novosađanki. Vrednu nagradu uručio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji je rekao da je Ivana svojim rezultatima pronosila slavu Novog Sada širom sveta i da je apsolutno zasluženo osvojila to priznanje.

Zahvaljujući se na dobijenoj nagradi Ivana Španović je rekla da se u humanitarne svrhe odriče novčanog dela nagrade od 130.000 dinara u korist novosadskog porodilišta “Betanija”.

-Za mene je velika čast da sam se uopšte našla na listi kandidata za dobijanje ovog velikog priznanja, a tek činjenica da sam i dobitnik Februarske nagrade čini me veoma ponosnom. -, rekla je Španovićka.

Čestitajući Ivani na najprestižnijem gradskom priznanju, gradonačelnik Vučević je rekao da je Skupština Grada jednoglasno donela najbolju moguću odluku da upravo njoj dodeli Februarsku nagradu. Gradonačelnik je rekao da je 1. februar dan Evropske prestonice kulture 2021. da je dan Omladinske prestonice Evrope 2019. da je dan Novog Sada.

7-svenosti-pratio-je-veliki-broj-medija

Svenosti pratio je veliki broj medija.

-Priču o našem gradu vekovima pričaju oni koji su ga stvarali. 1748. godine Petrovaradinski šanac je dobio status grada, dobio je novo ime, pravo na grb i pravo da ubira porez. Nije bilo lako od močvarne varoši stvoriti evropsku prestonicu, ali oni koji su stvarali Novi Sad verovali su da je to moguće, kao što i mi treba da verujemo da će Novi Sad biti još bolji-, rekao je Vučević. On je rekao novinarima da su svi svedoci koliko veliki broj prijatelja širom sveta ima Novi Sad, da je Novi Sad čuvao i negovao dobre odnose sa svojim prijateljima čiji broj je iz godine u godinu sve veći. Danas u Novom Sadu gosti su sa svih strana sveta od Meksika do Ruske federacije.

Atmosferu, emocije proslave i veličinu Novog Sada lepo je opisao potpredsednik Vlade Kosova i Metohije Branimir Stojanović:

– Ovde se osećamo kao kod kuće, kao kada dolazite kod starijeg brata koji ima veliko srce, a Novi Sad je dokazao da ima veliko srce. Od prošlog rođendana, zahvaljujući aktivnostima Grada Novog Sada, Srbi na Kosovu i Metohiji imaju malo bolje uslove za život. Od Novog Sada smo dobili i rendgen aparate, pa je bolja i zdravstvena zaštita u pojedinim mestima.  Deca sa Kosova i Metohije su dolazila u Novi Sad i osetila njegovu toplinu, i na nama je da i dalje razvijamo tako dobre odnose – .

 

Tekst: Radomir Čubranović

                                            Fotografije: Aleksandra Čubranović