98 GODINA PRIVREDNE KOMORE VOJVODINE

1-predesednik-pokrajinske-vlade-igor-mirovic

Predesednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Danas (utorak,7. februar) Privredna komora Vojvodine obeležila je svečanom akademijom 98 godina od osnivanja. Tim povodom u prostorijama ove asocijacijacije privrede Vojvodine  predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević potpisali su sporazum o saradnji ove dve institucije, u cilju razvoja i jačanja privrede Autonomne pokrajine Vojvodine. Ovim Sporazumom o saradnji , kako je rečeno, uspostavlja se osnov za trajnu i kontinuiranu saradnju koji je krovni dokument koji će pratiti stalni kontakti i aktivnosti institucija kako bi bio ostvaren zacrtani rezultat: razvoj privrede Vojvodine i Srbije.

2-predsednik-privredne-komore-vojvodine-bosko-vucurevic

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević.

Ocenivši da je u Srbiji posle mnogo godina ekonomskog posrtanja i propadanja stvorena nova klima – klima poleta i prosperiteta, čije će održavanje kroz rad i programske aktivnosti Pokrajinske vlade u budućnosti potvrditi i rast BDP-a, industrijske proizvodnje i izvoza, kao i smanjenje stope nezaposlenosti, predsednik Mirović je istakao da od Privredne komore Vojvodine očekuje da ona bude jedan od nosilaca izrade strategije razvoja privrede u Pokrajini, da na najvišem nivou analizira privredna kretanja, kao i da nakon tih analiza predlaže najkvalitetnija rešenja.

-Privredni razvoj kao ključni cilj nam je isti i na tome, zajedno, moramo da istrajemo-, rekao je predsednik Mirović dodavši da administracija ne sme da bude teret privredi nego njen servis jer je bez napora preduzetnika i privrednika i njihovih konkretnih rezultata, svaka politika osuđena na propast i da je njen ključni zadatak predvidivost i sigurnost. Predsednik Pokrajinske vlade je dodao da Vojvodina u budućnosti mora i snažnije i brže, sa više ambicija i više rezultata, sa više projekata i sa više dobiti, raditi na stvaranju dobrih privrednih uslova. On je istakao da nema važnijeg zadatka od razvoja privrede, kao i da očekuje da se Privredna komora Vojvodine svim svojim potencijalom uključi u definisanje i realizaciju važnih razvojnih projekata, i to u svim privrednim oblastima.

3-jovana-jakovljev-trivan-iz-kompanije-nopaluks-iz-backe-palanke

Jovana Jakovljev Trivan iz kompanije Nopaluks iz Bačke Palanke.

Da je Privredna komora Vojvodine važan, pouzdan i stabilan partner, kao i da je njen kvalitet u snazi i sigurnosti zajedništva, u ime privrednika rekla Jovana Jakovljev Trivan iz kompanije “Nopaluks” iz Bačke Palanke.

Prema rečima predsednika Privredne komore Boška Vučurevića, sporazumom će Privredna komora Vojvodine, kao jedna od najstarijih institucija u Pokrajini, sve svoje raspoložive kapacitete usmeriti na to da bude spona između privrede i administracije, a privredi pre svega kvalitetan logistički servis.

U izjavi koju je novinarima nakon svečane akademije predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je posebno istakao da su zajednički ciljevi Pokrajinske vlade i Privredne komore Vojvodine stavljanje svih potencijala u funkciju bržeg ekonomskog razvoja i napomenuo:

4-detalj-sa-svecane-akademije

Detalj sa svečane akademije.

-To će u praksi značiti da kroz razmenu informacija, znanja, resursa, mehanizama sa kojima raspolažemo, zapravo kroz konkretnu pomoć privrednicima i preduzetnicima zajednički stvaramo one uslove koji će omogućiti da privrednici imaju veću dobit, da se razvijaju, da zapošljavaju veći broj ljudi i da time doprinose rastu ukupne privredne aktivnosti u Vojvodini-. Mirović je najavio će na današnjoj sednici Pokrajinske vlade biti doneta odluka o formiranju Razvojne agencije Vojvodine. Kako je objasnio, ova Agencija će u privredni život Pokrajine doneti jednu novinu: već od 1. juna će bespovratnim podsticajima domaćim i stranim ulagačima, prema modelu razvojne agencije Srbije i uz današnji sporazum i ciljane aktivnosti, omogućiti povećanje broja zaposlenih, omogućiti privrednicima da još više ulažu u tehničko-tehnološke i sve druge neophodne uslove za zapošljavanje.

-Naš glavni cilj je da u naredne 4 godine imamo što više zaposlenih, što više razvijenih potencijala koji će omogućiti da se Vojvodina dalje napreduje i da kućni budžeti većine porodica koje žive u Vojvodini budu bogatiji-, istakao je Mirović.

Svečanoj akademiji u Privrednoj komori su, uz brojne privrednike i preduzetnike, prisustvovali su i potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić i predstavnici Privredne komore Kosova i Metohije.

   Radomir Čubranović