Šesti rojstni dan Doma pod Gorco na Studencih

V sožitju prijetnih, prijaznih in srčnih ljudi…

V štajerski prestolnici Maribor je pod Pekrsko gorco in širše že v sedmo leto znan slogan, ki se potrjuje vedno znova in znova: »V sožitju prijetnih, prijaznih in srčnih ljudi je moj Dom pod Gorco«. In to se je potrdilo ponovno na Valentinovo, 14. februarja, ko so v tem domu za starejše praznovali že šesti rojstni dan doma.

Direktor tega doma Gregor Žigon, ki je na tem odgovornem delovnem mestu že dve leti in tri mesece, pravi, da je njihova prednost v tem, da so pravzaprav dom četrte generacije. Imajo oblikovane gospodinjske skupnosti z osmimi varuhinjami za skupno 150 stanovalk in stanovalcev v Domu pod Gorco, kjer se družijo, imajo občasne delavnice, pa tudi kuhajo skupaj. Poleg tega imajo še 33 oskrbovanih stanovanj v sosednji zgradbi z 42 stanovalkami in stanovalci. Z njimi v domu živi tudi terapevtska psička Zlata (pasme zlati prinašalec), a že razmišljajo o prepotrebni širitvi. Treba bo nadzidati ali kaj prizidati k domu, da svoje domske usluge ponudijo še več zainteresiranim, saj je tovrstnih potreb starostnikov iz leta v leto več. Pri tem bodo prednost dali gerontološkemu področju, saj je vedno več tudi starostnikov v poznih letih življenja.

Po prikazu promocijskega filma in pozdravnem nagovoru ter nastopu domskega ženskega pevskega zbora Gorca in najmlajših iz Vrtca Studenci, pa še šolark in šolarjev Osnovne šole Janko Padežnik Maribor (pevski zbor in folklorna skupina), je številnim prisotnim na praznovanju 6. rojstnega dne Doma pod Gorco pozdravne besede namenil podžupan Mestne občine Maribor Zdravko Luketič. Za tem so v bogatem kulturnem programu nastopili še gojenke in gojenci Glasbene in baletne šole Martina Slomška Maribor, »Ruški frajtonarji« pod vodstvom Hermana Šerca ter združena skupina stanovalcev in zaposlenih z glasbeno-plesno točko.

Iz domske kuhinje so tedaj pripeljali rojstnodnevno torto, a pogostitev vseh je potekala v prvem nadstropju doma, kjer je posebna »Stena prijaznih, prijaznih in srčnih ljudi…«.  Tam sta ob jubileju pritrdili svoji  tablici novi ambasadorki doma: ravnateljica Vrtca Studenci Marjanca Karba in ravnateljica Osnovne šole Janka Padežnika mag. Sonja Filipič. Vsi udeleženci rojstnodnevne zabave Doma pod Gorco so prejeli tudi najnovejšo številko glasila Doma pod Gorco »Naši spomini 2016«.

Filip Matko Ficko