Monošter – večni kraj vojaških spopadov

Poklon Rdečearmejcem ter Alojzu Škrjancu – Mirku

Monošter na Madžarskem (madžarsko Szentgotthard; nemško Schlacht bei Sankt Gotthard), kot tudi njegova okolica, je bil skozi vso zgodovino pomembno strateško področje in tako je v začetku avgusta 1664 tam potekala znamenita Monošterska bitka, bitka za obrambo Dunaja pred Turki. Skoraj na istem področju je ob koncu 2. svetovne vojne ob prodiranju proti Dunaju padlo v boju z Nemci okrog 400 vojakov in oficirjev sovjetske Rdeče armade. Danes je Monošter središče Porabskih Slovencev na Madžarskem.

Veliko let po odhodu pripadnikov Varšavske zveze iz Madžarske je spominski park na monošterskem pokopališču bil zanemarjen, a lani so ga ponovno uredili in pri tamkajšnjem osrednjem spomeniku so 25. marca letos položili venec in prižgali sveče člani organizacij Združenja ZZB za vrednote NOB Murska Sobota, tudi njenih petih krajevnih organizacij (Mestna organizacija Murska Sobota, Beltinci, Tišina, Puconci in Rogašovci) ter Območnega združenja ZZB za vrednote NOB Lendava in Krajevne organizacije ZZB za vrednote NOB Radenci, kot posebni gostje pa predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem Jože Hirnök in sodelavka generalnega konzula Republike Slovenije v Monoštru, dr. Borisa Jesiha, Brigita Šooš. Nagovor je imel predsednik Združenja ZZB za vrednote NOB v Murski Soboti Evgen Emri. Predstavniki mesta Monošter tokrat niso bili prisotni.

Je pa v Sakalovcih v Porabju 21. marca 1945 v boju z madžarskimi orožniki padel Alojz Škrjanc – Mirko, drugi komandir Prekmurske partizanske čete, ker je že v začetku marca prvi komandir Filip Korošec – Bor bil hudo ranjen. Tako je ta partizanska žrtev najsevernejši dokaz prisotnosti slovenskih partizanov za osvoboditev izpod okupatorskega jarma v drugi svetovni vojni. Bil je pokopan na obrobju pokopališča v Monoštru brez posebne oznake, prvo lepo spominsko obeležje pa je bilo postavljeno šele leta 1970.

Govornik ob grobu Alojza Škrjanca – Mirka je bil tajnik KO ZZB za vrednote NOB Rogašovci Milan Gaber, kulturni program pa so izvedli šolarka in šolarji Osnovne šole Franceta Prešerna Črenšovci. Po položitvi vencev in prižigu svečk na grobu slovenskega partizana so se vsi udeležili tudi krajše slovesnosti pri spominskem obeležju padlim pripadnikom Rdeče armade.

Filip Matko Ficko