S POMLADJO SE JE GRAD NEGOVA PREBUDIL IZ ZIMSKEGA SPANJA IN SPET ŠIROKO ODPIRA SVOJA VRATA OBISKOVALCEM OD BLIZU IN DALEČ

 »Ako potuješ s staroslavnega Ptuja v Radgono…, oglej še se na levo in zavzet boš obstal pred krasno naravno sliko, kakršne na tem svojem potovanju še nisi videl in je tudi ne boš.

dsc_2081_grad_negova_big

 

V primerni daljavi zagledaš namreč na prijaznem griču, obrobljenem z zelenimi hostami, veličasten grad z lično cerkvijo in par snežnobelih hiš, obdanih z visokimi jagnedi in drugimi drevesi – glej, to je Negova, ki se z nekakim ponosom uzira po dolincah, ki njo skoraj z vseh strani obdajajo!…Gornji grad je star, z oken je čudovit razgled po Slovenskih goricah vse do Pohorja. Pogled proti vzhodu, proti dolini Ščavnice, znani po številnih slatinskih vrelcih, preko gričev z vinsko trto in kletmi, ki ga je treba doživeti, da bi ga znali ceniti.« Tako je pred več kot stoletjem zapisal znani kronist Matej Slekovec. Dandanes grajski kompleks Negova predstavlja začetno oz. končno turistično destinacijo na Apolonijini tematski poti skozi občino Gornja Radgona. Kulturnozgodovinski spomenik državnega pomena je vključen v razvoj odgovornega, trajnostnega in univerzalno dostopnega turizma, ter prav v tem obdobju doživlja nujno obnovo najstarejšega jedra. Grad Negova ima status uradnega razstavišča Svetovne zveze za fotografsko umetnost (FIAP). Impresivna večstoletna stavba z urejenim dvoriščem, turistično informacijskim centrom ter bogatim zeliščnim parkom ponuja edinstven ambient za poroke in praznovanja, za poslovna srečanja in predstavitve, za izobraževalne dejavnosti, kulturne in družabne prireditve. Obiskovalci skozi zgodbe, ki jih je spisala preteklost, spoznavajo zanimivosti kulturne dediščine, uživajo v ogledih raznovrstnih razstav in se v odmiku od vsakdanjega vrveža na grajskem dvorišču sprostijo ob toplem ali osvežilnem napitku. Letošnjo sezono začenja grajski kompleks Negova v soboto, 1. aprila, z dnevom odprtih vrat. Vstop bo prost. Ta dan bo ob 15. uri tudi odprtje razstave del Milene Marije Reščič, ki jo bo popestril krajši nastop domačih glasbenikov Valterja Klemenčiča in Sare Koler Urbanič.