Muzikoterapija oziroma glasba skozi stoletja

Sporočilnost Društva Zdravje in glasba

 V predprostoru domske knjižnice DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, je Društvo Zdravje in glasba Radenci 30. marca je pripravilo nepozaben družabni večer. Bil je to pravi večer muzikoterapije.

dsc_2826

Akterja večera muzikoterapije

Tako je skozi ves večer prof. Berislav Budak, ki je predsednik imenovanega društva, z glasbo »napeljeval« poslušalke in poslušalce na poslušanje francoske glasbe (šansoni, filmska glasba), na izbor iz ameriške glasbe (Georg Gershwin, Cole Porter in broadwayski musicli) ter klasične glasbe (Nocturno, Valček in mazurke Frederica Chopina, Francosko suito Johanna Sebastiana Bacha ter Sanjarjenje Roberta Schumanna).

dsc_2814

Prof. Berislav Budak, predsednik Društva Zdravje in glasba

Je pa uvodni pozdrav številnim zbranim namenila dr. Irena Trojnar Budak, soproga prof. Berislava Budaka, ki je pripravila tudi krajše predavanje o muzikoterapiji ter vlogi glasbe skozi stoletja. Tako je predavateljica  iz strokovnega besedila »Glasba kot zdravilo, razvoj muzikoterapije« prof. Vide Celarec (muzikologinja, psihoterapevtka in muzikoterapevtka) pojasnila pomen muzikoterapije.

dsc_2812

Uvod v večer muzikoterapije v DOSOR-ju

Gre namreč za znanstveno uporabo glasbe za dosego naslednjih terapevtskih ciljev: obnoviti, obdržati in izboljšati duševno in telesno zdravje. Prvi svetovni kongres muzikoterapije je bil v Franciji že leta 1974, nato pa so se tovrstni kongresi vsako drugo leto nadaljevali na različnih koncih sveta.

dsc_2822

Številni zbrani v predprostoru DOSOR-jeve knjižnice

Na teh pomembnih srečanjih različnih strokovnjakov je prišlo do izmenjave strokovnih izkušenj na štirih področjih: klinična muzikoterapija, raziskave v muzikoterapiji, vloga muzikoterapevta (teamsko in individualno) ter glasba in terapija. V sedanjem času je muzikoterapija pomožna ali samostojna terapevtska oblika, ki se razvija ob sodelovanju splošnih zdravnikov, psihiatrov, psihologov, fiziologov, defektologov, glasbenikov in umetnostnih terapevtov, med katerimi imajo prav muzikoterapevti primarno vlogo.

dsc_2830

Vabilo na večer muzikoterapije

Po uradnem delu predavanja in predstavitvi različnih glasbenih zvrsti je sledilo družabno srečanje ob pecivu in osvežujočih pijačah, vsak izmed zainteresiranih pa je lahko dobil še podrobnejše informacije na svoja vprašanja.

Filip Matko Ficko