Razstava Milene Marije Reščič – Odprtje grajske sezone

Štajerka razstavlja na gradu Negova

DIGITAL CAMERA

Tatjana Kotnik Karba in M. M. Reščič.

Letošnja sezona na gradu Negova se je pričela 1. aprila z otvoritvijo razstave del domačinke, upokojene učiteljice na Štajerskem, Milene Marije Reščič, po rodu iz Melov, sedaj živi in ustvarja v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni. Dan odprtih vrat namreč privabi vsako leto na grad Negova veliko obiskovalcev. Lepa in prenovljena veličastna silhueta sprednjega dela gradu vabi k ogledu pravzaprav že sama po sebi. Vsako leto pa njeno notranjost napolnijo še različne prireditve in razstave.

DIGITAL CAMERA

Pogovori

Vse prisotne je najprej pozdravil župan Občine Gornja Radgona Stanislav Rojko, o delu umetnice, ki razstavlja kiparska dela v lesu, keramiko in slikarska dela v tehniki enkavstike pod delovnim naslovom »Človek in nekaj vmes«, pa je govorila umetnostna zgodovinarka in kuratorka galerije Media Nox v Maribor prof. Petra Čeh»V najnovejših delih avtorice Milene Marije Reščič je zaslediti še bolj poglobljen odnos do kombiniranja različnih, a predvsem naravnih materialov: gline, jute in enkavstike.

 

 

 

 

DIGITAL CAMERA

Les, enkavstika in keramika.

Kombinacije tokrat razstavljena dela dodatno barvno krepijo ter hkrati poudarjajo njihovo vsebinsko poetiko. Motivika se nanaša predvsem na figuro, o čemer priča že sam naslov tokratne razstave…  Milena Marija Reščič se v svojih delih velikokrat dotakne človeških izgub in nesmislov, kakršna je tudi vsaka oblika vojne. V delih spomni, da so v svetovnih  tragedijah samo posamezniki tisti, ki jih doleti kazen za nekaj, česar niso zagrešili. Vsaka družbena tragedija je množica osebnih tragedij. V kiparskih in tudi v keramičnih delih prevladuje motiv figure, ki je lahko sama ali pa gre za mnogo figuralni motiv.  Nekatera kiparska dela v naravni obliki drevesnega debla stremijo k vertikalizmu… V slikarskih delih se Milena Marija Reščič posveča enkavstiki, ki ji omogoča najljubši način, skozi katerega lahko sporoča čudovito prepletanje dveh poezij: lastne in moževe.«

 8-enkavstika-keramika-detajl

ENkavstika-keramika-detajl.

Glasbenika, Sara Urbanič Koler in Valter Klemenčič, sta poskrbela za izredno glasbeno kuliso dogodku, omenjena razstava pa bo na ogled do oktobra letos, ob četrtkih, petkih, sobotah in nedeljah od 10. do 17. ure.

9-skoljke

Školjke.

Avtorica sama, Milena Marija Reščič, je povedala: »Nobena stvar v življenju nam ni poklonjena sama po sebi. Vse je povezano, prepleteno. Kadar delam, skušam izraziti to celoto in najti pot pod površino doživetega, videnega. Dela po mojih osebnih in splošnih merilih predstavljajo doživljanje in hkrati rešitev likovnih problemov, ki so nastali ob uresničitvi ideje…Posebej mi je blizu moževa poezija, mnogokrat si sposodim inspiracijo v njegovih pesmih. Vsako avtorsko delo je kot knjiga h kateri me pritegne zunanja oprema, naslov, avtor, ko jo prebiram, gledam sliko, kip… Bila sem učiteljica in rada sem opravljala to delo, ker so me otroci vedno znova presenečali z lepim in dobrim svojega bivanja. Lepo in dobro sta zame dva ključna filozofska pojma.«

 

Filip Matko Ficko

Fotografije: Dominique Reščič