V Murski Soboti na ogled razstava »Hommage a Tisnikar«

Koroška platna mimo Štajerske v Prekmurju

Pod naslovom »Hommage a Tisnikar« iz svoje stalne zbirke posreduje Koroška galerija likovnih umetnosti iz Slovenj Gradca razstavo del samoukega slikarja Jožeta Tisnikarja (1928 – 1998), ki bo v Galeriji Murska Sobota na ogled še do 18. maja.

Življenje samoukega slikarja Jožeta Tisnikarja iz Slovenj Gradca se je končalo leta 1998 v tragični prometni nesreči, tik po njegovi retrospektivni razstavi, ko je doživel največji triumf svojega likovnega ustvarjanja. Gre za enega izmed najbolj prepoznavnih imen slovenskega modernega slikarstva po drugi svetovni vojni, ki je leta 1955 naslikal svojo prvo značilno sliko. Tedaj je pritegnil pozornost ravnatelja slovenjegraškega umetnostnega paviljona, akademskega slikarja Karla Pečka in slednji je pozneje dejavno spodbujal obdukcijskega pomočnika v slovenjegraški bolnišnici Tisnikarja na vznemirljivi umetniški poti, saj je umetnikovo delovno okolje v travmatični atmosferi prosekture izoblikovalo njegov čisto poseben likovni svet. Leta 1958 je tako prvič samostojno razstavljal, a leta 1969 prejel nagrado Prešernovega sklada. V ozadju vsake Tisnikarjeve slike je namreč resnična zgodba iz življenja, njegovega lastnega ali pa iz življenj tistih, ki jih je v letih svoje nenavadne službe v prosekturi pospremil na zadnji poti.

Umetnikovo sporočilo je moč videti tudi v delih drugih slovenskih in mednarodnih umetnikov, ki so posvečena prav Tisnikarju. Po pričujoči razstavi v Murski Soboti je zainteresirano občinstvo 20. aprila dopoldne vodil kar direktor Galerije v Murski Soboti, dr. Robert Inhof. Sedanja zbirka Koroške galerije likovnih umetnosti Slovenj Gradec z naslovom »Hommage a Tisnikar« v spomin na velikega slikarja Jožeta Tisnikarja združuje dela slovenskih in tujih ustvarjalcev sorodne umetniške poetike.

Filip Matko Ficko