Slovenski lipicanci tudi v Kelebiji

dsc_5250

Ob Dnevu lipicanca v Lipici spomin na obisk v Vojvodini

To nedeljo, 21. maja, je v Lipici bil tradicionalni Dan lipicanca. Ob tem se lahko spomnimo, da so udeleženci strokovne ekskurzije Občine Radenci obiskali Ergelo (vzrejališče vrhunskih pasemskih konj) Kelebija v Avtonomni pokrajini Vojvodina v Republiki Srbiji 16. maja letos. Videli so lahko tam lepo število odličnih lipicancev.

Leta 1993 je bila Ergela Kelebija  (500 metrov oddaljena od mejnega prehoda Tompa – Kelebija med Madžarsko in Srbijo) registrirana za vzrejo »carskih konjev« – lipicancev, ki poleg običajnih lastnosti konjev slovijo po svoji posebni lepoti, saj so to konji lepe bele barve.  Zatorej so posebno primerni za paradne konje, kot tudi visoke šole jahanja in dresure ter vožnje s kočijami.

V Kelebiji se je začelo z zemljiščem v izmeri dveh hektarjev, prve konje lipicance (12 konjev) pa so kupili v Lipici, Djakovu, Vučjaku, Karadjordjevu in Lipiku ter zanje izgradili hlev ter bokse za izpust. Danes se že razprostirajo na kar dvajsetih hektarjih površin, kjer so objekti izgrajeni v panonskem stilu (moderno opremljeni hlevi, muzej kočij, restavracija, Vila Majur), na zunanjih površinah pa so zelenice, drevoredi, cvetlične grede, tekmovalni tereni, prostrani pašniki… Tukaj ima svoj sedež Konjeniški klub Favory s svojo šolo jahanja in v dneh od 15. do 17. junija leta 2007 je v Vili Majur zasedala generalna skupščina LIF (Lipizzan International Federation – Mednarodna federacija rejcev lipicancev). Naj ob tem omenimo še na znan izrek »Lipicanec je kot tamburica na kateri se igra himna ravnin in neba…«

 

Filip Matko Ficko