KRF I NOVI SAD – USKORO GRADOVI POBRATIMI

1-predsednik-grcke-prokopis-pavlopulos-i-milos-vucevic-desno

Predsednik Grčke Prokopis Pavlopulos i Miloš Vučević (desno).

Da je prijateljstvo Grka i Srba za sva vremena i da se iz dana u dan širi i dokazuje, potvrdila je jučerašnja (21. maj) poseta gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića Krfu. Gradonačelnik Novog Sada susreo se na Krfu sa predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom, na ceremoniji koja je organizovana u čast proglašenja grčkog predsednika Pavlopulosa za počasnog građanina opštine Krf, i tom prilikom istakao da će prijateljske veze i saradnja dveju zemalja biti unapređene i budućim bratimljenjem Novog Sada i Krfa.

Gradonačelnik Novog Sada inače boravi u poseti Krfu, povodom obeležavanja prisajedinjenja Jonskih ostrva Grčkoj 21. maja 1864. godine. Vučević je imao susrete i sa brojnim predstavnicima političkog i privrednog života Grčke i opštine Krf.

2-gradonacelnik-vucevic-sa-domacinima

Gradonačelnik Vučević sa domaćinima.

Novi Sad i Krf su na korak do potpisivanja Sporazuma o prijateljskoj saradnji, i to bi uskoro trebalo da bude ozvaničeno u Novom Sadu, istakli su prilikom razgovora gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i gradonačelnik Krfa Konstantin Nikolouzos. Osim razvijanja saradnje u oblasti turizma i kulturnih, umetničkih i sportskih sadržaja, Novi Sad i Krf će zajedno organizovati programe koji će doprineti očuvanju sećanja na istorijske događaje koji su povezali dva naroda, na boravak srpske vojske na Krfu i Petrovaradinsku bitku kod Novog Sada.

– Istorijski gledano, naše pobratimstvo traje već 300 godina. Danas možemo samo da ga formalizujemo, da ga produbimo, da mu damo nove mogućnosti da se razvija, kroz brojne kulturne i sportske sadržaje, ali i povezivanje i razmenu đaka i studenata, i saradnjom dva Univerziteta, i na druge načine kojima ćemo održati sećanja na naše slavne pretke. Istorijski trenutak Prvog svetskog rata u kome je srpska vojska boravila na Krfu, posle prelaska Albanije, i golgota koja ih je tu snašla, većini nas je poznat, ali tek direktnim suočavanjem sa spomenicima tog tragičnog i slavnog vremena, postajemo potpuno svesni svih strahota koje su zadesile našu vojsku i civile. Zato kad ovde dođete, niste više samo turista, već postajete i hodočasnik, istakao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević,  dodavši:

–  U godinama koje slede, u godinama u kojima će Novi Sad kao Evropska prestonica kulure 2021. godine, turistima iz celog sveta predstaviti svoje kulturno i istorijsko blago, želja nam je da istorijska sećanja iz Prvog svetskog rata, i stradanja srpskog naroda, budu što vidljivija kroz brojne sadržaje koje ćemo relizovati zajedno sa našim prijateljima iz opštine Krf, naglasio je Miloš Vučević.

Za vreme posete Krfu, delegacija Grada Novog Sada položila je vence na Spomen obeležje prisajedinjenja Jonskih ostrva Grčkoj, i odala poštu stradalim srpskim vojnicima i regrutima koji su sahranjeni u „Plavoj grobnici“, u vodama Jonskog mora. Sa prijateljima iz Krfskog društva grčko – srpskog prijateljstva, delegacija Grada Novog Sada obišla je i Srpsku kuću, muzej posvećen stradanju srpske vojske tokom povlačenja preko Albanije u Prvom svetskom ratu, 1915 – 1916 godine.

Radomir Čubranović