ALEKSANDAR VUČIĆ STIGAO NA BRDO KOD KRANJA

vucic

FOTOGRAFIJE: RADE BAKRAČEVIĆ 

Danas sastanak lidera jugoistočne Evrope

POLITIKA 03.06.2017. 11:11h

Brdo kod Kranja – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je jutros u Brdo kod Kranja, u Sloveniji, gde se danas održava sastanak lidera država jugoistočne Evrope Proces Brdo – Brioni.

1

Proces Brdo – Brioni prvo su zvanično Vučićevo putovanje van zemlje, otkako je u sredu, 31. maja, položio zakletvu i stupio na dužnost predsednika Republike.

2-1

Vučić je u poslednje vreme dao više izjava u kojima je upozorio na opasnost od zaoštravanja odnosa među državama i ukazao na potrebu jačanja političkog dijaloga u okruženju, saradnje, i insistiranja na miru i stabilnosti.

2-2

On je prilikom polaganja zakletve obećao da će raditi za mir i stabilnost na ratom iscrpljenom Balkanu, naglasivši da zemlje zapadnog Balkana moraju da stvore region u kojem su razlike prednost, a ne osnova za sukobe, da je bilo dosta ubijanja, i da je vreme da se rađamo.

2

Čović, koji u Sloveniji predvodi državnu delegaciju Bosne i Hercegovine, izjavio je uoči puta da je BiH ključ stabilnosti celog regiona.

3

On je naglasio da veruje da će kao jednu od tema na današnjem sastanku lidera država jugoistočne Evrope, nametnuti poziciju BiH na evroatlantskom putu i odnose sa susedima.

img_7994

Predsednik Srbije, osim sa Čovićem, imaće i bilateralni sastanak sa predsednikom Savezne Republike Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom, koji je ove godine počasni gost samita “Brdo – Brioni”.
Predviđeno je da na marginama foruma razgovara i sa predsednikom Makedonije Đorđom Ivanovim.

3-3

Cilj ovogodišnjeg susreta je želja da se ojača međusobno poverenje, posvećenost stabilnosti i evropskim vrednostima u regionu jugoistočne Evrope, najavljeno je iz kabineta slovenačkog predsednika.

4

oces Brdo – Brioni pokrenule su Hrvatska i Slovenija 2013. kako bi se regionalnom saradnjom i rešavanjem otvorenih pitanja stabilizovale prilike na jugoistoku Evrope.

5

Inicijativa predviđa da se jednom godišnje okupe čelni zvaničnici država jugoistočne Evrope sa počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja EU, koja time postaje učesnik dijaloga.

7-2

(Kurir.rs/Tanjug/