V čast občinskega praznika Občine Radenci

Mačje mesto – Pohod K. Koviča – 20. kuhanje kisle žüpe

V okviru praznovanja občinskega praznika Občine Radenci je v radenskem parku bilo 24. junija postavljeno »Mačje mesto«. Pripravili so ga Občina Radenci, Zdravilišče Radenci, Javni zavod za turizem in šport Radenci ter Turistično društvo Radenci.

Na posebnem prireditvenem »mačjem odru« so od 10. ure dalje odmevale »mačje melodije« z besedili pesmi pisatelja in pesnika Kajetana Koviča, kar se je pravzaprav ponavljajo s pesmicami in plesi ves dan v okviru »mačje veselice«. Hladne in tople malice okusnih »mačjih jedi« (ocvrte miške, mišji repki z omako, mačje šapice) se je dobilo v »Krčmi pri veseli kravi«, a v »Mačji pekarni« so pekli okusne palačinke. Poslikave obraza in frizure so mladim obiskovalcem urejali v »Mačjem salonu«, prebiranja knjig, časopisov in revij se je bilo moč lotiti v »Knjižnici pri Muriju«, likovno izražanje ustvarjalcev vseh starosti pa se je lahko opravilo v likovno – slikarski galeriji.

Za odrasle pa so ob sprehajalnih poteh parka bile postavljene številne stojnice ponudnikov lokalnih dobrot, iz »Mačjega mesta« pa je ob 10.30 krenila kolona trinajstih pohodnic in pohodnikov proti Hrastju Moti, kjer je v času 2. svetovne vojne s svojimi starši pri sorodnikih bival mladi Kajetan Kovič, poznejši slovenski pesnik in pisatelj. Počitek z družabnim srečanjem je bil pri Gasilsko vaškem domu v Hrastju Moti, kjer je vse pozdravila Sonja Bily, direktorica Javnega zavoda za turizem in šport Radenci, a Marija Slavič je pripravila krajši kulturni program. Pohodnice in pohodniki so se vrnili v Radence po poti ob reki Muri.

Bilo pa je v parku že 20. jubilejno tekmovanje v kuhanju štajerske kisle žüpe, ki ga organizira Turistično društvo Radenci. Tega zadnja leta uspešno vodi Karmen Kaučič. Sodelovalo je ducat tekmovalnih ekip. Ocenjevalna komisija (Zdenka Tompa, Marjan Kovač, Feliks Kovačič in Boštjan Rožanc) je prvo mesto prisodila ekipi Mladinskega društva Radenci, drugo mesto ekipi Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci ter tretje mesto ekipi Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela. Vsi ostali so bili četrti: ekipa Radiokluba Radenska Radenci, ekipa Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci, ekipa Mladinskega društva Radenci, ekipa Prostovoljnega gasilskega društva Radenci-Boračeva, ekipa »Boračevske dekline«, ekipa Zdravilišča Radenci, ekipa Društva za osteoporozo Pomurja Radenci, ekipa Društva upokojencev Kapela, ekipa Turističnega društva Majolka Orehovski vrh, ekipa Turističnega društva Klopotec Kapela, ekipa Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela ter ekipa Čebelarskega društva Radenci. Trinajsto kurišče pa je imela na skrbi ekipa »Mijav« Turističnega društva Radenci, ki je za razliko od ostalih prvič kuhala tudi »Mačjo čorbo«.

Filip Matko Ficko