Preboj 550 bork in borcev iz sovražnikovega obroča 1945

Ušli 12 tisočglavi nemški vojski na Menini

dsc_7299

Tradicionalnega vsakoletnega srečanja na Menini planini se je 1. julija letos udeležila četverica preživelih bork in borcev preboja v noči 15. marca 1945, med njimi »legendarni« komandant operativnega štaba Šlandrove in Zidanškove brigade ter IV. bataljona VDV, 94-letni Franc Sever – Franta, ki je pred 72. leti kot 22-letnik poveljeval uspešnemu izmiku iz sovražnikovega obroča. Doživel je bučen aplavz za spodbuden nagovor, kot tudi slavnostni govornik na tej slovesnosti, nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan.

12-tisoč glava soldateska nemškega okupatorja s kvizlinškimi enotami je na Menini planina želela pomladi 1945 do kraja zatreti partizansko gibanje, a jim ni uspelo. Brez boja, s taktično prevaro (po stari drči za spravilo lesa v dolino) v smeri Češnjice v Tuhinjski dolini, se je iz obroča rešilo 550 bork in borcev z 20 ranjenci. Med poprejšnjimi boji (nista uspela dva preboja partizanov: 12. marca v smeri Motnika in Špitaliča ter 14. marca v smeri Černivca in Velike planine) je padlo osem bork in borcev.

Letošnje slovesnosti so se udeležili tudi članice in člani Krajevne organizacije Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Radenci.  Ob nekdanjih borkah in borcih NOB in sedanjih številnih članicah in članih organizacij Zveze združenj borcev za vrednote NOB je bil prisoten njihov predsednik Tit Turnšek, množica praporščakov s prapori nekdanjih slovenskih partizanskih enot, kot tudi praporščaki veteranskih organizacij iz vojne za Slovenijo 1991, Zveze slovenskih častnikov, Društev General Maister in Slovenske vojske.

Tri delegacije (ZZB NOB Slovenije, Zveza koroških partizanov in ZZB NOB Zg. Savinjske doline) so položile vence k spomeniku v bližini Planinskega doma na Menini planini, kjer je potekala slovesnost. Vse zbrane sta pozdravila tudi župana Občin Gornji Grad in Kamnik, Stanko Ogradi in Marjan Šarec. V bogatem kulturnem programu so sodelovali recitatorji, moški pevski zbor in ženski pevski zbor iz Bočne pod Menino planino ter pihalna godba Zgornje Savinjske doline.

Filip Matko Ficko