U ČAST BELOG LUKA I SLANINE!

01-svi-takmicari-su-dobili-ove-daske-za-rezanje

Svi takmičari su dobili ove daske za rezanje.

U Rakovcu, u podnožju Fruške gore na desetak kilometara od Novog Sada u subotu uveče 15. jula, u kafani „Pećina“ održana je originalna manifestacija VEČE BELOG LUKA I SLANINE. Organizator ovog takmičenja ljubitelja belog luka i slanine je časopis za poljoprivredu iz Novog Sada „Gazdinstvo“ na čelu sa glavnim urednikom Čedomirom Kecom i dr Aleksandrom Gajdobranski, a domaćin je bila kafana „Pećina“, sa vlasnikom Žarkom Radišićem, koja je opravdava svoje ime jer je zaista smeštena u prelepom ambijentu prave fruškogorske pećine.

02-cedomir-keco-najavljuje-pocetak-takmicenja

Čedomir Keco najavljuje početak takmičenja.

Tema i pravila okupljanja ljubitelja belog luka i slanine bila su: pokazivanje (i dokazivanje) veštine i umeća u aranžiranju porcija-tanjira gde su „glavni“ beli luk i slanina uz dozvoljena tri proizvoda po izboru. Aranžiranje je trajalo 60 minuta. Ekipe su sačinjavali parovi (supružnici, verenici, devojke i momci i već prema opredeljenju…).

03-deo-ambijenta-u-pravoj-pecini

deo ambijenta u pravoj pećini.

Takmičari su koristili svoju slaninu, beli luk i ostale dodatke, kao i svoje tajne kulinarstva i aranžiranja. Ocenjivanje je bilo objektivno, veoma korektno i profesionalno: svaka od ekipa je imala na raspolaganju po 10 bodova kojim ocenjuje ostale učesnike, stim što se jednoj ekipi može dati najviše 5 bodova. Naravno, svoj aranžman ocenjivač nije imao pravo da ocenjuje.

04-mini-izlozba-kozijeg-sira-za-degustaciju

Mini izložba kozijeg sira za degustaciju.

Sve u svemu, bilo je to veče raspoloženja, pozitivine energije, dobre domaće rakije, domaćeg crvenog, roze i belog fruškogorskog vina i tamburaške „bande“ ZA NAŠU DUŠU.

05-pobednicka-kreacija

Pobednička kreacija.

Domaćin je učesnike takmičenja u čast belog luka i slanine dočekao s mašću i hlebom, s crvenom paprikom i belim lukom i domaćom rakijom od kruške. Nakon zauzimanja takmičarskih stolova, Čedomir Keco je učesnike ovog lepog druženja upoznao s pravilima.

06-aleksandra-i-radomir-cubranovic-kraj-svoje-kreacije

Aleksandra i Radomir Čubranović kraj svoje kreacije.

Kao „predtakmičarska kalorija“ služena je domaća pržena slanina i sremska kobasica uz nekoliko svežih salata… i takmičenje je počelo. Po prvi put učestvovala je i ekipa „Štajerskih novica“ u sastavu Aleksandra (naša fotoreporterka) i Radomir Čubranović (urednik za Vojvodinu) i tako ovom takmičenju dali međunrodni ton. Oni su na domaćoj pogači u obliku srca a ispod sača, domaćim kečapom, sa domaćom slaninom, ljutom paprikom i strelicom od belog luka simbolično prikazali ljubav prema belom luku i slanini. Učestvovalo je 15 parova, različitog doba, profesije, iskustva, ali zajedničke ljubavi prema slanini i belom luku !.

07-kreacija-ekipe-stajerskih-novica

 Kreacija ekipe Štajerskih novica.

Posle „žestoke“, ali fer, borbe pobedila je ekipa iz Bogatića Milan Daničić i Darko Knežević. Drugo, vicešampionsko, mesto osvojila je ekipa našeg lista Aleksandra i Radomir Čubranović sa svega dva boda zaostatka za pobednicima (!). Treće mesto su podelile dve ekipe: prof. dr Dragana Latković, inače direktorica departmana za ratarstvo i povrtarstvo na novosadskom Poljopivrednom fakultetu u saradnji sa kolegom iz Beograda Bogdanom Latinovićem.

08-dame-su-bile-aktivnije-uz-tamburase

Dame su bile aktivnije uz tamburaše.

Na postolju za treće mesto ravnopravno su bili i: Predrag i Ljiljana Trbojević iz Rakovca. Prvoplasirani takmičari su dobili razne prigodne poklone a posebno su ih obradovali  i domaći koziji sir i vino. Inače, svim učesnicima organizator – časopis „Gazdinstvo“ i kafana „Pećina“ poklonili su besplatno jednodnevno kupanje u banji Vrdnik i večeru u kafani „Pećina“.

09-dr-aleksandra-gajdobranski-se-takode-takmicila

dr Aleksandra Gajdobranski se takođe takmičila….

Kao što je red, posle uručenja nagrada, serviran je pileći paprikaš iz kotlića da se nadoknadi izgubljena takmičarska energija…

Manifestacija VEČE BELOG LUKA I SLANINE je pokazala ne samo šarmantnost turističkog dešavanja, nego je ukazano na značaj proizvodnje belog luka. Glavni i odgovorni urednik „Gazdinstva“ Čedomir Keco kaže:

10-tamburasi-su-svirali-non-stop

Tamburaši su svirali non-stop.

  • Podsećam da će uskoro vojvođansko selo Vrbica iz opštine Čoka dobiti od Ministarstva za poljoprivredu Srbije certifikat o autohtonom poreklu. Inače, srpski proizvođači belog luka su pokrenuli ozbiljnu akciju da Srbija prestane da uvozi beli luk i da se osloni na domaći jer garantovano nije GMO porekla što je od izuzetnog značaja i za plasman na inostranom tržištu. –
  • 11-aleksandra-cubranovic-prima-cestitke-od-biljane-popadic-iz-gazdinstva
  • Aleksandra Čubranović prima čestitke od Biljane Popadić iz Gazdinstva.

Naravno, veče belog luka i slanine je proslavljeno uz tamburaše, vino i pesme po želji do „sitnih sati“…

 

Tekst: Radomir Čubranović

                                                                Fotografije: Aleksandra Čubranović