OSNOVCI SA KOSOVA I METOHIJE POSETILI NOVI SAD

1-dragi-gosti-u-pokrajinskoj-vladi

Dragi gosti u Pokrajinskoj vladi.

Po treći put za redom najveći vojvođanski grad – Novi Sad je domaćin đacima – osnovcima sa Kosova i Metohije u organizaciji Gradskog Crvenog krsta. Za vreme boravka, koji je započet 17. avgusta a koji će trajati do sutra – 21. avgusta, dragi gosti: osnovci i predstavnici opštine Ranilug sa Kosova i Metohije posetili su Gradsku kuću Novi Sad i Pokrajinsku vladu, kao i mnoge kulturno-obrazovovne institucije.

2-pokloni-pred-pocetak-skolske-godine

 Pokloni pred početak školske godine.

Decu i predstavnike opštine Ranilug sa Kosova i Metohije, primio je u Gradskoj kući član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin.

– Ova poseta pokazuje da je Novi Sad grad otvorenog srca i to je ono što ga čini Evropskom prestonicom kulture i Omladinskom prestonicom Evrope. Mi nismo zaboravili na naše sunarodnike sa Kosova i Metohije i želja nam je da ponesu najbolje uspomene iz našeg grada koji zbog veoma bogate kulturno-istorijske baštine ima mnogo toga da ponudi. Nastojimo da pomognemo sunarodnicima sa Kosova i Metohije, da negujemo dobre odnose, a posebno da obratimo pažnju na one najmlađe na kojima ostaje da u budućnosti neguju prijateljstvo – istakao je Ognjen Cvjetićanin.

Prema rečima sekretara Crvenog Krsta Novog Sada Dragana Lazića poseta dece organizuje se već treću godinu, i do sada je više od 120 dece boravilo u Novom Sadu.

– Ovu aktivnost uspevamo da realizujemo isključivo zahvaljujući ljudima dobre volje i uz snažnu podršku Grada Novog Sada. Potrudili smo se da našim gostima omogućimo da što kvalitetnije i lepše provedu vreme u Novom Sadu – naglasio je Lazić.

-Za razliku od vaših vršnjaka čije je detinjstvo daleko bezbrižnije, vi i vaše porodice izloženi ste iskušenjima koja traže veliku hrabrost i odlučnost, a način na koji im odolevate vredan je divljenja. To sve nas, ma u kom delu Srbije živeli, obavezuje da uvek mislimo o vama i da učinimo sve da vam pomognemo. Mi smo te obaveze svesni i nikada je nećemo zaboraviti,- rekao je potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević na prijemu u Pokrajinskj vladi više od 40 osnovaca iz opštine Ranilug sa Kosova i Metohije.

3-detalj-sa-prijema-u-gradskoj-kuci-novog-sada

Detalj sa prijema u Gradskoj kući Novog Sada.

Osnovce i njihove nastavnike zajedno sa potpredsednikom Pokrajinske vlade, dočekao je i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, te pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama prof. Miroslav Štatkić.

Tokom treće uzastopne posete AP Vojvodini, učenici ove srpske enklave obišli su niz kulturnih ustanova u Novom Sadu, a Pokrajinska vlada obezbedila je poklone uoči početka nove školske godine.

Opština Ranilug je srpska enklava u Kosovskom pomoravlju sa 6. 000 stanovnika i 41  osnovnovac iz te enklave boravi u Novom Sadu do 21. avgusta.

Direktor obrazovanja opštine Ranilug Davor Petković zahvalio se Gradu Novom Sadu i pokrajinskoj vladiPokrajinskoj, pojedincima i institucijama na ukazanoj pažnji i podršci naglasivši da ova poseta deci mnogo znači i ulepšava im, inače ne tako blistavu, realnost.

Radomir Čubranović