Dobrodelni koncert Lepo je deliti

Deseti dobrodelni koncert Rdečega križa Slovenije bo na sporedu TVSLO 1 in Radia Prvi 23. septembra ob 20. uri.

V soboto, 23. septembra, bo v organizaciji RTV Slovenija in Rdečega križa Slovenije potekal dobrodelni koncert Lepo je deliti.

Koncert je na eni strani  namenjen vsem tistim, ki jim je življenje pokazalo svojo temnejšo stran in za preživetje potrebujejo našo pomoč, na drugi pa vsem tistim, ki želijo deliti s svojimi znanimi in še ne poznanimi sosedi in  jim nam narediti malo lepši svet.

Na Rdečem križu Slovenije smo zelo zaskrbljeni predvsem zaradi dvojega. Prvič, ker število ljudi, ki prihajajo k nam pomoč ostaja enako kot je bilo v preteklih letih in drugič, ker se njihove stiske le še povečujejo in poglabljajo. To vidijo naše prostovoljke in prostovoljci, ki so v svojih lokalnih okoljih vsakodnevno v stiku z ljudmi, kažejo  pa tudi v objavljeni podatki Statističnega urada RS, ki pravijo, da se je lani za manj kot pol odstotka (0,4) zmanjšalo tveganje revščine, ampak pod pragom tveganja revščine je še vedno živelo skoraj 14 odstotkov (13,9) naših sodržavljanov. Dejstvo je, da je za brezposelne tveganje ostalo enako, samozaposlenim in upokojencem pa se je celo povečalo. Bolj kot odstotki je zgovoren podatek, da so vsi ti ljudje morali mesec preživeti  s 616 ali manj.  Kar 17 (16,9) odstotkov vseh ljudi, ki živijo pod pragom revščine so upokojenci, 12 (11,9) odstotkov pa je otrok. Predvsem njim bomo namenili med koncertom darovana sredstva.

Neposredni prenos koncerta si bo mogoče ogledati v soboto, 23. septembra, ob 20. uri na 1. programu TV Slovenija in poslušati na 1. programu Radia Slovenija. Sredstva lahko darujete med neposrednim prenosom na telefonsko številko 080 11 75. Donacije bo mogoče prispevati tudi med ponovitvijo v sredo, 27. septembra, ob 15.30 na 2. programu TV Slovenija.

Na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma bodo ob spremljavi Policijskega orkestra nastopili znani slovenski glasbenih izvajalci: Tjaša Hrovat in Uroš Steklasa, Tanja Žagar, Dejan Vunjak, Matjaž Mrak, Kristina Oberžan, Gušti, Aleksander Mežek in San Di Ego, Alenka Godec, 2B, Obvezna smer, Irena Tratnik Dosso, Žiga Rustja, Sandra Erpe, Jerica Mrzel, Neisha, Nuša Derenda in Helena Blagne.

Program bo povezovala Bernarda Žarn, iz klicnega centra pa se bo v družbi znanih Slovencev oglašal Rok Kužel.

V devetih letih so gledalci in poslušalci zbrali več kot pol milijona evrov

Predsednik Rdečega križa Slovenije, dr. Dušan Keber je pred koncertom povedal: “V minulih devetih letih, od vključno 2008 do vključno 2016, so gledalci in poslušalci dobrodelnih koncertov Rdečega križa Slovenije prispevali več kot pol milijona evrov ali točno 536.570,76 evrov, več kot dvainpol milijona so prispevali donatorji v sklopu naših tradicionalnih humanitarnih akcij Peljimo jih na morje in Lepo je deliti. S tako zbranimi več kot tremi milijoni  evrov (3.123.564,50) je več kot 60 tisoč darovalcev pomagali številnim družinam in posameznikom v stiski z več kot 130.000 prehranskimi paketi s kar 1315 tonami prehranskih izdelkov in 400 tonami pralnega praška, skoraj dva tisoč devetsto otrokom in tisoč tristo starostnikom pa omogočili trenutke nepozabnih doživetij ob morju.”