Začetek gradnje tovarne Magna Steyr v Občini Hoče – Slivnica.

2

Foto: RADE BAKRAČEVIĆ

Hoče – Slivnica, 17. oktober – Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je danes udeležil slovesnosti ob začetku gradnje tovarne Magna Steyr v Občini Hoče – Slivnica. Premier dr. Cerar je v svojem nagovoru poudaril, da si je Vlada Republike Slovenije za to največjo »greenfield« investicijo v zgodovini samostojne Slovenije močno prizadevala.

1

Dr. Cerar je izpostavil, da »zanimanje tujega investitorja ni prišlo samo od sebe, ampak je neposredni rezultat premišljenega in načrtnega dela te vlade«. V zadnjih treh letih je namreč ta vlada dokazala, kaj lahko naredi stabilna vlada, ki ima na voljo dovolj časa ter vizijo in ima pred očmi predvsem dobrobit ljudi, gospodarskih subjektov ter celotne družbe.

3

Projekt Magna je »zgleden primer sodelovanja; vsi vpleteni smo delovali v prid Štajerske, v prid novim delovnim mestom, v prid razvoju«. Vlada se namreč zaveda, da prav Štajerska nujno potrebuje nov zagon in nova delovna mesta. »Štajerska je v preteklosti že bila dom avtomobilske industrije, z Magno pa v to regijo vračamo možnost ponovnega razcveta te panoge«. Premier je ob tem dodal, da je današnja položitev temeljnega kamna sicer pomembna ne samo za Občino Hoče-Slivnica, ampak tudi za Štajersko in celotno Slovenijo.

4

Premier je izpostavil, da gre za projekt, ki bo v Slovenijo v največ desetih letih prinesel najmanj 1000 delovnih mest. Investicija bo vredna najmanj 100 milijonov. »Za gospodarsko osiromašeno območje Štajerske tako Magna pomeni preporod, zato sem vesel, da smo danes končno tudi simbolno pričeli z deli«.

im4_5460

Dodal je, da ta vlada trdo dela za prihodnost in za nadaljnji razvoj Slovenije, o čemer priča ne samo zgodba Magne, ampak tudi zgodba Yaskawe in Sumitoma Lonstroff.

5

Premier je v zaključku svojega nagovora poudaril, da se zaveda, da nova tovarna Magne-Steyr socialne in gospodarske slike regije ne bo spremenila preko noči, toda gre za pomemben kamenček v mozaiku gospodarskega, družbenega in siceršnjega napredka regije. S podporo štajerskemu gospodarstvu, ki je čedalje bolj konkurenčno, želi vlada ustvariti pogoje, da Štajerska ponovno postane ena izmed ekonomsko najprodornejših slovenskih regij, dodaja premier.

SAILAUF, Nemčija, 17. oktober 2017 — Zaradi zasedenosti proizvodnih linij v družbi Magna Steyr v Gradcu, se je Magna odločila za postavitev druge lakirnice v Občini Hoče-Slivnica, ki je 75 kilometrov oddaljena od Gradca.

Veliko povpraševanje po inženirskih in pogodbenih proizvodih s strani avtomobilskih proizvajalcev, kot so BMW, Mercedes-Benz in Jaguar Land Rover je privedlo do zasičenosti proizvodnih zmogljivosti v graški tovarni. Magna Steyr trenutno proizvaja BMW serijo 5 in vozila Mercedes-Benz razreda G. Poleg tega pričenjajo tudi s proizvodnjo vozil Jaguar E-PACE, v začetku leta 2018, pa še s proizvodnjo vozil Jaguar I-PACE. Ob upoštevanju obstoječih in drugih prihajajočih naročil se pričakuje, da bo Magna Steyr od leta 2018 naprej letno proizvedla približno 200.000 vozil.

Gradnja nove tovarne se začenja danes, dokončanje 100 milijonov ameriških dolarjev vredne investicije v novo lakirnico je načrtovano za konec leta 2018, pričetek proizvodnje pa v začetku leta 2019. Proces zaposlovanja približno 400 novih zaposlenih se je že pričel.

“Vsestranska kompetentnost v inženiringu in proizvodnji vozil uvršča Magno na unikatno mesto v globalni avtomobilski industriji, katero neprestano izboljšujemo z našimi novimi investicijami,” je

MAGNA V SLOVENIJI GRADI NOVO LAKIRNICO, KI BO PODPIRALA PROIZVODNJO VOZIL V GRADCU

 Lakirnica bo dopolnjevala proizvodnjo Magne Steyr v Gradcu  Proizvodnja na novi lokaciji se bo pričela leta 2019  Zaposlovanje približno 400 novih zaposlenih se je že pričelo

Arhitekturna zasnova nove Magnine lakirnice v Občini Hoče-Slivnica. Nova tovarna bo v regijo prinesla novih 400 delovnih mest.