ZAŠTITITE SRPSKO KOSOVO I METOHIJU !

     casopis-templar-o-rusenju-bastine-na-kim

Red vitezova templara Srbije poslao svetskim organizacijama apel i upozorenje

Mi smo kao članovi UN, UNESKO, Međunarodnog biroa za mir i Nobelovog komiteta za mir uputili studiju o stradanju srpske kulturne baštine i upozorenje da se uništavanje nastavlja – otkriva nam veliki prior Dragutin Zagorac

 

     Marko Lopušina

 

Na adrese stotinu svetskih organizacija, međunarodnih društava i srpskih udruženja u rasejanju poslednjih meseci Red vitezova templara Srbije poslao je svoj časopis “Templar”, štampan na engleskom jeziku, kako bi upozorio na tužnu sudbinu srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.

  • Zajedno sa Kancelarijom za KiM Vlade Srbije izradili smo studiju „Stradanje srpske baštine na Kosovu i Metohiji“ na engleskom jeziku, da bi smo templarskom sveti široj javnosti saopštili istinu o srpskom narodu u južnoj pokrajini. Mi templari smo članovi UN, UNESKO, Međunarodnog biroa za mir i Nobelovog komiteta za mir i ovim i drugim oprganizacijama smo uputili i upozorenje da se uništavanje srpske kulturne baštine na KiM i dalje nastavlja – kaže  veliki prior Dragutin Zagorac.

Organizacija Red vitezova templara Srbije prva je članica svetskog Vrhovnog vojnog reda Jerusalimskog hrama iz jedne pravoslavne zemlje. Njeno rukovodstvo čine veliki prior Dragutin Zagorac, ugledni biznismen, njegovi zamenici Milan Lajhner i Zoran Radman, veliki maršal Petar Boračev, veliki sekretar Nenad Mihajlović i profesor dr Ljubiša Despotović, vitez i starešina priorata u Vojvodini.

Ideja o formiranju Reda templara u Srbiji nastala je, kada je u Srbiji boravio ser Rej Redgrejv, veliki prior Rumunije i grupi uglednih Srba govorio kako templari mogu Srbiji da otvore vrata sveta. Beograđani Milan Lajhner, Dragan Malešević, Dragutin Zagorac i Dejan Mileković, su prihvatili ovu ideju i osnovali udruženje hrišćanskih vitezova. Templari su u Srbiji registrovani kao Udruženje nastavljača hrišćanskog viteštva i zvanično postali vitezovi templari Srbije.

 

promocija-studije-u-muzeju-kralja-petra

Promocija studije u Muzeju kralja Petra.

  • Mi smo članovi Međunarodne organizacije Vitezova templara OSMHT, koja je registrovana u Ženevi, kao nevladina i nepolitička organizacija. U svetu danas ima oko 6.500 članova. Među najistaknutijim svetskim templarima, koji su dobili savetodavni status pri UN, Unesko i drugim međunarodnim organizacijama, nalaze se i pojedini članovi američkog senata, neki evropski političari, ali ima i plemića. Istorijski gledano templari su zaštitnici i hrišćanstva, zbog kog su nekad davno vodili krstaške ratove. Danas je suština delovanja srpskih templara zaštita hrišćanstva koja u našem slučaju predstavlja borbu za opstanak srpskog naroda uopšte, a posebno na Kosovu i Metohiji – otkriva nam veliki prior Dragutin Zagorac .

Red vitezova templara Srbije je 2014. godine objavio Deklaracija o zaštiti hrišćanske kulture na Kosovu i Metohiji i Izjavu o potrebi efikasnije zaštite hrišćanskih stradalnika u kriznim žarištima sveta i prevenciji verski motivisanog nasilja. Ovu dekleraciju je red podneo Generalnoj skupštini UN i Unesko. Potom su srpski templari 2016. godine međunarodnim organizacijama poslali Deklaraciju o pogromu Srba na KiM tokom marta 2004. godine, u kome je 900 ljudi teško povređeno, a 3.700 proterano iz pokrajine.

  • Naša studija na engleskom jeziku na 36 stranica objavljuje sva ova dokumenta, zatim kartu i spisak uništenih dobara srpske kulture, kao i stotinu fotografija – objašnjava nam templar Milan Lajhner.

Promocija ovog časopisa je održana u Muzeju kralja Petra u Beogradu, potom je odaslata širom sveta. Srpski templari smatraju da svet mora da čuje i da zna istinu o srpskom narodu i sudbini hrišćanske kulture u Srbiji i na Balkanu. Časopis “Templar”, štampan na engleskom jeziku upučen je preko interneta i svim srpskim organizacijama, udruženjima, klubovima i parohijama SPC u inostranstvu.

– Naš cilj je da tu istinu pronosimo preko naših templarskih institucija i organizacija sa kojima sarađujemo. Naša revija „Templar“ posvećena stradanju na KiM je samo deo našeg šireg projekta „Zaštitimo hrišćansko Kosovo i Metohiju“. Snimićemo u 3 D tehnologiji sve pravoslavne svetinje i prezentirati UN i svetskoj javnosti kako je albanski nacionalisti uništavaju – otkriva nam templar Milan Lajhner.

I objašnjava da je poslednjih decenija sa narastanjem militantnog islamskog nacionalizma došlo do direktnog napada na hrišćanstvo u čitavom svetu. Otuda i potreba hrišćana da čuvaju i razvijaju svoju kulturu, o čemu brinu i članovi Međunarodne organizacije Vitezova templara OSMHT i sami srpski templari.

  • Pored zaštite srpske kluture na KiM planiramo i da pomognemo izgradnju hrama Sveti Sava u Njujorku, koji je izgore na Vaskrs. Svi ovi projekti su deo misije OSMHT koja se bori za razvoj i zaštitu hrišćanstva u svetu. Na tom planu templari iz Srbije su učinili mnogo i za to dobili podršku i pohvale Međunarodnog reda vitezova templara – kaže veliki prior Dragutin Zagorac.

Kako nezvanično saznajemo glavni grad Srbije će naredne godine biti centar okupljanja svih templara sveta. U okviru proslave 900 godina od osnivanja Reda vitezova templara, u Beogradu će oktobra 2018. godine biti održana Godišnja konferencija OSMHT. Tom prilikom ćemo promovisati monografiju „Devet vekova templara“, u kojoj će biti objavljeno 33 stučna rada o našem redu. Jedno poglavlje biće posvećeno i templarima u Srbiji.

 

Antrfile

SLOBODNO PREUZIMANJE

Po odobrenju Reda vitezova templara Srbije sve organizacije i njihovi članovi mogu da koriste ovu studiju na engleskom jeziku i dokumenta srpskih templara za informisanje svetske javnosti, a srpske organizacije i za uticaj na strance kako biste im objasnili šta Albanci na Kosmetu čine srpskom narodu i našoj hrišćanskoj kulturi. Link tražene revije “Templar” br. 4. može se preuzeti i preko sajta: http://www.templari.org.rs/templar-casopis-br-4/index.html