ŽEŽELJEV MOST PONOVO PREMOSTIO DUNAV

1-zezeljev-most-je-opet-premostio-dunav

Žeželjev most je opet premostio Dunav.

 Danas (nedelja, 22. oktobar) u susret sutrašnjem velikom prazniku Novog Sada – Danu oslobođenja – posle 18 godina spojeni su lukovi Žeželjevog mosta i time je opet premošćen Dunav sa bačke na sremsku stranu i od danas pešaci ponovo mogu preko ovog najpoznatijeg mosta. Čast da prvi pešice pređu most dobili su:  predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i šef Misije Evropske unije u Srbiji ambasador Sem Fabrici.

2-mirovic-mihajloviceva-i-fabrici-prelaze-most

Mirović, Mihajlovićeva i Fabrici prelaze most.

Mali luk mosta lansiran je početkom septembra, a današnjim milimetarski preciznim spajanjem oba luka (malog i velikog) realizovan je dogovor koji je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture napravilo sa kompanijom “Azvi” sredinom avgusta, kad su i postavljeni precizni rokovi za izvođenje neophodnih radova. Radovi na izgradnji Žeželjevog mosta se inače odvijaju prema planiranoj dinamiici, a puštanje železničkog saobraćaja na novoizgrađenom mostu, prema najavama izvođača, očekuje se već krajem februara 2018., a posle dva – tri meseca, očekuje se i puštanje i drumskog saobraćaja. Novi most dug je 474 metra, ima dva železnička koloseka za brzine i do 160 kilometara na sat (!), dve trake za drumski saobraćaj i dve biciklističke staze. Inače, novi most je replika starog Žeželjevog mosta koji je srušen, iz 12 pokušaja, 23. aprila 1999. godine tokom agresije NATO-a i vazdušnih akcija. Stari most je građen od 1957. do 1961. godine po projektu arhitekte i akademika Branka Žeželja, a ondašnja ukupna dužina je bila 377 metara.

3-zadovoljstvo-visokih-gostiju

Zadovoljstvo visokih gostiju.

Igor Mirović je zahvalio svim zaposlenima u kompaniji „Azvi“ koja je izvođač radova i drugim kompanijama podizvođačima, Misiji EU u Srbiji, kao i Vladi Srbije i potpredsednici Vlade koja je sa svojim saradnicima na dnevnom nivou pratila realizaciju ovog krupnog i zahtevnog projekta.

– Nećemo se osvrtati na probleme koji su pratili izgradnju mosta, gledaćemo u budućnost da završimo pristupne saobraćajnice i da se ukloni privremeni most, te da na proleće novi Žeželjev most bude u punoj funkciji – rekao je Mirović i dodao da će se tek onda, kada tom železničkom trasom budu prolazili vozovi velikom brzinom i kada se od Novog Sada do Beograda bude putovalo 40-ak minuta, u punoj meri shvatiti značaj tog projekta.

4-igor-mirovic-se-zahvaljuje-izvodacima-radova

 Igor Mirović se zahvaljuje izvođačima radova.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović je rekla da neće govoriti o rokovima i novcu o čemu je toliko puta bilo reči, već je iznela da misli da Žeželjev most spaja jednu prošlost i ogroman prostor za lepu budućnost.

-Kada dođete na ovaj most ne možete da se ne setite i 23. aprila 1999. godine kada je  srušen i svih 78 dana bombardovanja koje je naša zemlja pretrpela. Na današnji dan, odnosno u petak, kada je most spojen, tog trenutka je  prestalo bombardovanje Novog Sada i Novosađana. Posle 18 godina opet imamo most, koji će u februaru imati železničke pruge, mesec dva posle toga i pristupne puteve-, izjavila je Mihajlovićeva.

5-mirovic-sa-radnicima-azvija

Mirović sa radnicima firme “AZVI”.

Potpredsednica je dodala da je ovaj most veoma značajan za razvoj Srbije, jer je deo projekta modernizacije pruge Beograd-Budimpešta, kao i najvažnijeg svetskog globalnog projekta „Jedan pojas jedan put“.

Ambasador Sem Fabrici rekao da Evropska unija podržava izgradnju ovog mosta još od projektantske faze, i da je za ovaj projekat EU dala donaciju u iznosu od 34 miliona evra. Prema njegovim rečima, ovaj most je važan i za celokupnu Srbiju, jer je deo koridora X, jednog od glavnih saobraćajnih koridora u ovom delu Evrope i deo je nove transportne politike Srbije, u sklopu procesa pristupanja  Srbije EU.

6-tuzno-secanje-23-april-1999-nato-avijacija-bombarduje-most

 Tužno sećanje – 23. april 1999. NATO avijacija bombarduje most.

Mirović, Mihajlovićeva i Fabrici posebno su se zahvalili radnicima koji su u ovoj završnoj fazi gradnje mosta radili u više smena i podelili im simbolične poklone.

    Radomir Čubranović