»PUBECI« drugič v Ljubljani

Maribor, 27. oktober 2017 –  Po uspešnem ponedeljkovem tretjem Salonu štajerskih mladih vin Pubec v Mariboru se je 29 štajerskih vinarjev s svojim mladim vinom včeraj že drugo leto zapored predstavilo tudi v Ljubljani. Polna Festivalna dvorana ljubiteljev štajerskega mladega vina in kulinarike je bila tako najboljša možna potrditev, da projekt Pubec uresničuje svoje načrte z dvigom priljubljenosti in prepoznavnosti štajerskega vina. Organizatorji so letos našteli še večje število obiskovalcev, ki so z okušanjem devetindvajsetih mladih vin razvajali svoje brbončice in uživali v večeru, ki ga je popestrila tudi izvrstna glasba mlade štajerske skupine Chizz band. Častilci dobrega vina so se tako domov vrnili bogatejši za doživetje vrhunskega družabnega večera, predvsem pa novega štajerskega vinskega letnika. Kot pravijo strokovnjaki in ljubitelji, je letnik 2017 saden, dišeč, iskriv in piten, hkrati pa z vsem potencialom, da se zapiše v zgodovino kot en najboljših, kar nakazujejo prav tokrat predstavljena mlada vina. Glavni cilj projekta Pubec ostaja skupna promocija štajerskih vinarjev, štajerskega mladega vina in Štajerske kot vinorodnega okoliša.

Ljubitelji mladih vin uživali v pokušanju Pubecov

Na drugem Salonu štajerskih mladih vin v Ljubljani so številni obiskovalci v polni Festivalni dvorani okušali devetindvajset štajerskih mladih vin vinarjev, ki so se letos združili v projekt Pubec. Ob elegantnih mladih vinih so lahko uživali tudi v spremljavi odlične štajerske kulinarike, za katero je poskrbela Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor. Goste pa je z izbranim glasbenim repertoarjem zabavala glasbena zasedba Chizz Band iz Ptuja.

Borut Cvetko iz agencije Mediaspeed je kot sopobudnik projekta ob uspešni predstavitvi Pubecov v Ljubljani povedal: »Še drugič nam je uspelo v Ljubljano pripeljati in združiti te naše Pubece. Devetindvajset jih je letos in lahko rečem, da smo ponovno zadeli v polno, saj nam to dokazuje izvrstno občinstvo ljubiteljev vina in vsega dobrega ter dobro mnenje vinarjev, ki najbolje vedo kakšen je odziv njihovih kupcev na mlada vina. Najbolj pa smo ponosni na to, da dokazujemo kakšno moč ima odkrito združevanj vseh deležnikov tega projekta.« Nadalje pove: »Kot smo ugotovili je letošnji letnik štajerskega mladega vina izvrsten, zato lahko vsem priporočam le to, da v najboljši družbi nazdravijo z enim od letošnjih Pubecov!«

Tadeja Vodovnik Plevnik iz Kmetijskega gozdarskega zavoda Maribor je o letošnjih mladih vinih povedala: »Trdoživost trte na štajerskih tleh je kljub pozebi in toči naklonila bogato ponudbo grozdja in visoko kakovost zgodnjih sort, ki so najpomembnejša prav za dobro formo mladega vina. Lahko rečem, da letošnji Pubeci izražajo sortno značilne sijoče barve, omamno dišeče vonjave, ki so odraz letine in znanja kletarjenja naših vinarjev, okusi pa kljub mladostni navihanosti izražajo prijetno pitnost in harmoničnost.«

 »Uživaj lahkotno! Uživaj odgovorno! je slogan projekta, ki je združil pet štajerskih vinsko-kulinaričnih dogodkov, med njimi tudi projekt Pubec Štajersko mlado vino. Prav predstavitev v Ljubljani je bila odraz, da je odgovorno in kulturno uživanje vina naša želja, ki se jo da in mora uresničiti,« je prepričan Miran Reberc, KGZS Zavod Ptuj.

Monika Jurišič Hlevnjak iz Zavoda za turizem Maribor – Pohorje je povedala: »V veliko veselje in zadovoljstvo nam je, da smo del zgodbe povezovanja štajerskih Pubecev. Zavod za turizem Maribor – Pohorje si tudi v prihodnje želi razvijati in nadgrajevati zgodbo ter da bi se ustvarjale še nove. Želja zavoda je predstavitev Pubecev po različnih krajih Slovenije in tudi izven nje, kjer Štajerci ob predstavili ne bi pozabili na najstarejšo trto na svetu.«

 

Uspešna združitev štajerskih vinarjev v tretji sezoni in druga predstavitev v Ljubljani

Štajerskih vinarjev, ki so v letošnjem letu prepoznali prednost projekta in želijo s skupnim pristopom pri promociji mladih vin povečati prepoznavnost svoje ponudbe na domačem trgu in v tujini, obenem pa krepiti prepoznavnost Štajerske, ne samo kot vrhunske vinorodne dežele, ampak tudi kot odlične kulinarične in turistične destinacije, je letos 29. Dve leti skupnega pristopa že prinašata spodbudne rezultate, saj vinarji, povezani v projekt Pubec, beležijo večjo prodajo mladega vina, kupci pa odslej mlado vino Pubec prav zaradi odmevnosti veliko bolj pogosto natočijo v svoj kozarec, uporabijo kot spremljavo k hrani, prav tako pa tudi z veseljem podarijo svojim prijateljem.

Tudi letos je v projekt združena raznolika druščina vinarjev, med katerimi sega paleta od največjih vinskih kleti, do manjših in družinskih vinogradnikov: Vinogradništvo Cvitanič, Hiša vina Doppler, Dveri Pax, Hiša vin Emino, Vino Falot, Kmetija Fleisinger, Vinogradništvo Frešer, Vino Gaube, Vino Greif, Vinarstvo Hafner, Vinogradi Horvat, Vino Jamnik, Vino Jarc, Puklavec Family Wines, Vina Joannes, Vino Kolar, Vino Kotolenko, Vina Kramer, Vino Kropec, Vino Leber, Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede – Meranovo, Vinogradništvo Mulec, Vino Pungračič, Radgonske gorice, Rigo Vino, Steyer vina, Vina Toplak, Vino Valdhuber in Vina Vehovar.

Dvig prepoznavnosti mladih štajerskih vin in vinarjev ter Štajerske kot turistične destinacije

Eden izmed ciljev projekta »Pubec – Štajersko mlado vino« je dvigniti prepoznavnost mladih štajerskih vin in vinarjev. S povezovanjem le-teh v enovito, prepoznavno zgodbo omogoča vinarjem tudi dvig konkurenčnosti na domačem trgu in v tujini. V načrtu so skupni nastopi na trgih in predstavitvah tako doma kot v tujini, obenem pa projekt prinaša tudi dvig odličnosti same destinacije oziroma regije. Tovrsten skupni nastop v segmentu mladih vin prinaša tudi trajni učinek, celoletne marketinške in komunikacijske aktivnosti pa prinašajo tudi dvig konkurenčnosti in prepoznavnosti štajerskih vin. Projekt »Pubec« tako ni omejen le na promocijo mladih vin, ampak predstavlja tudi vzvod in orodje za večjo prepoznavnost vseh štajerskih vin in vinarjev na domačem trgu in v tujini.

 Več informacij o projektu »Pubec«

Kaj je »Pubec«?

S projektom »Pubec«, kakor se imenuje tudi skupna blagovna znamka, se ustvarja povezovanje štajerskih vinarjev, ki pridelujejo mlado vino. Z enotnim in celovitim pristopom na trgu štajerski vinarji želijo doseči večjo prepoznavnost in moč na slovenskem trgu ter tudi na trgu sosednjih držav.

 Promocija in prepoznavnost vinarjev, ki skupaj nastopajo na trgu ter predstavljajo Štajersko kot glavno destinacijo za mlada vina, ter mladega vina kot posebne »zvrsti« in večja priljubljenost le-tega, sta prav tako pomembna cilja projekta.

 Kdo je »Pubec«?

»Pubec« – ime, ki ga vsi Slovenci prepoznajo kot nekaj štajerskega. »PUBEC« je štajerski izraz za fanta, dečka. »Pubec« ali fant kot dorasel mlad moški v projektu »PUBEC« nagajivo simbolizira mlado vino. Obenem se poimensko sklada s Štajersko regijo, ki jo projekt kot tak tudi povezuje. V enem nazivu povezuje dvoje; v prenesenem pomenu mladostno nagajivost mladega vina in regijo, iz katere le-to izhaja.

Mlado vino »Pubec« – karakteristike

Mlado vino, pridelano v Republiki Sloveniji, je lahko tisto vino, ki ustreza kakovostnim normativom veljavne zakonodaje. Mlado vino je mirno vino, ki je lahko v prometu najprej 30 dni po trgatvi in največ do 31. januarja leta, ki sledi letu trgatve.

Mlado vino »Pubec« je belo vino, lahko je bela sorta ali mešano belo vino, zvrst iz vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija. Vino vsebuje med 10,5 in 12,5 vol % alkohola in spada med suha ali polsuha vina z vsebnostjo skupnih kislin med 5,5 in 7,00 g/l. Mlado vino »Pubec« vsebuje nizke vsebnosti prostega in skupnega žvepla. Glavne senzorične lastnosti mladega vina »Pubec« so sijoč videz, iskriva barva, po vonju je prijetno dišeč z nežno zaznavno cvetno-sadno cvetico in po okusu ima poudarjeno svežino, iskrivost, lahkotnost, sadnost, pitnost in harmoničnost.