Zlata ponev Štajerske 2017 za Gostilno Šempeter

 Strokovna komisija pod vodstvom prof. dr. Janeza Bogataja je izbrala zmagovalca akcije Zlata ponev Štajerske 2017. Priznanje časopisa Večer prejme Gostilna Šempeter iz Bistrice ob Sotli.

Zmagovalna gostilna se je najvišje uvrstila tudi po izboru bralcev Večera in širše javnosti. Podelitev priznanja bo v torek, 7. novembra, ob 17. uri v zmagovalni Gostilni Šempeter v Bistrici ob Sotli. 

 Na osnovi glasov širše javnosti in točkovanja strokovne žirije, ki jo vodi prof. dr. Janez Bogataj, etnolog, poznavalec slovenske kulturne dediščine, gastronomije, predavatelj na domačih in tujih univerzah, je bila kot najboljša štajerska gostilna leta izbrana Gostilna Šempeter iz Bistrice ob Sotli.

Prof. dr. Janez Bogataj je zmago gostilne pospremil z besedami:

»Gostilna Šempeter ima lokalno in regionalno usmerjeno gostinsko ponudbo, kar je danes ena od temeljnih usmeritev gastronomskega in kulinaričnega prizadevanja v svetu. Vendar ne na ˝muzejski˝ način, t.j. z nekimi starimi jedmi, ponujenimi na klasičen način na preobloženih krožnikih. Lokalna in regionalna kulinarična dediščina predstavlja le izhodišče za oblikovanje sodobnih krožnikov in inovativnih kombinacij okusov. Velika zasluga te gostilne je tudi v ponovni obuditvi jedi iz kopunov, ki so bili pomembna sestavina perutninske prehrane tudi v Sloveniji. Za pripravo jedi, ki sledijo štirim letnim časom, uporabljajo lastne sestavine in sestavine lokalnih dobaviteljev. Gostilniško dejavnost bogatijo tudi z raznimi prireditvami, kot je npr. na jožefovo Jožeki kuhajo golaž. Gostilna Šempeter je našla pravo smer, ki nagovarja in zadovoljuje tako lokalno prebivalstvo kot tudi številne turiste, ki v prijetno opremljenem gostilniškem ambientu spoznavajo okuse tega dela Štajerskega in Slovenije.«

Zlata ponev za najboljše gostilne leta 2017 se podeljuje tudi v regijah Pomurje (dobitnik gostilna Rajh) in Koroška (dobitnik Gostilna pri lipi na Muti).