U POKRAJINSKOJ VLADI PROSLAVLJEN DAN PRISAJEDINJENJA VOJVODINE SRBIJI1-ulaz-u-zgradu-pokrajinske-vlade-je-bio-znaku-srpske-zastave

Ulaz u zgradu Pokrajinske vlade je bio znaku srpske zastave.

Večeras (24. novembra) povodom obeležavanja Dana prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918. godine, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović priredio je svečani prijem ovog velikog datuma i događaja koji je, kako je Mirović rekao, iz temelja promenio istoriju. Istorijski događaj kojeg je vreme, kao neumitni ali uvek pravedni sudija, proverilo je i potvrdilo kao događaj od opštenacionalnog značaja…

2-sala-je-takode-bila-u-nacionalnom-obelezju

 Sala je takođe bila u nacionalnom obeležju.

Kao što je poznato, pre 99 godina, 25. novembra 1918. godine, na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu, 757 izabranih predstavnika srpskog i drugih slovenskih naroda Bačke, Banata i Baranje jednoglasno su doneli odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji, dok je Srem, na zboru u Rumi, istu odluku doneo dan ranije.

3-igor-mirovic-je-prigodnim-govorom-podsetio-na-veliki-istorijski-dogadaj

 Igor Mirović je prigodnim govorom podsetio na veliki istorijski događaj.

Predsednik Mirović je istakao da nema značajnije odluke u celom prošlom veku ne samo u istoriji našeg naroda u Vojvodini, već i našeg nacionalnog korpusa u celini, jer je u njoj sublimirana vekovna borba za slobodu i nezavisnost pre svega srpskog, ali i drugih naroda koji ovde žive i zato su tu odluku, kako je na Velikoj narodnoj skupštini rekao Jaša Tomić, zajedno doneli Srbi, Bunjevci, Slovaci, Rusini i predstavnici drugih nacionalnih zajednica, a istaknutu ulogu imale su i žene.

4-predsednik-mirovic

 Predsednik Mirović.

-Zato godišnjicu i mi večeras  obeležavamo zajedno, u Vojvodini i Srbiji ravnopravnih nacija i ravnopravnih ljudi, baš onakvima kakve su ih sanjali učesnici Velike narodne skupštine. Činimo to u predvečerje zaista izuzetnog jubileja – stote godišnjice prisajedinjenja naših oblasti Kraljevini Srbiji, kojoj će biti posvećena cela predstojeća 2018. godina.

5-episkop-backi-gospodin-irinej

Episkop bački gospodin Irinej.

I neće se taj dan slaviti samo u našoj pokrajini, gde ćemo, kako sam ranije najavio, uz ostalo otvoriti i Muzej prisajedinjenja, već na nivou cele Srbije, uključujući i završnu svečanost u našem glavnom gradu, u Beogradu-, rekao je Mirović i dodao da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prihvatio je da bude pokrovitelj  obeležavanja ovog jubileja i počasni predsednik  zajedničkog organizacionog odbora.

6-gradonacelnik-novog-sada-milos-vucevic

. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Među zvanicama na večerašnjem prijemu bili su episkop bački gospodin Irinej i drugi velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve, ambasadori više zemalja i drugi predstavnici diplomatskog kora, ministar odbrane Aleksandar Vulin, predsednica Ustavnog suda Srbije Vesna Ilić-Prelić, poslanici Skupštine AP Vojvodine, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predstavnici Univerziteta u Novom Sadu, naučnih i kulturnih institucija, predstavnici gradova i opština, predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina i predstavnici mnogih medija.

7-prigodna-izlozba-u-holu-zgrade-pokrajinske-vlade

Prigodna izložba u holu zgrade Pokrajinske vlade.

 

Radomir Čubranović,  Foto: Aleksandra Čubranović i foto služba Pokrajinske vlade