Premier Cerar v Budimpešti na vrhu držav Srednje in Vzhodne Evrope s Kitajsko

Budimpešta Foto: Tamino Petelinšek/STA


Foto: Tamino Petelinšek/STA

Budimpešta, 27. november 2017 – Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se udeležuje vrha držav Srednje in Vzhodne Evrope s Kitajsko (t.i. pobude 16+1). Tokratni vrh se osredotoča predvsem na nadaljnje sodelovanje med državami na področjih gospodarstva, kmetijstva, znanosti, infrastrukture, komunikacij in kulture. Sodelujoči voditelji so potrdili t.i. smernice iz Budimpešte, Slovenija pa je pristopila k pobudi za gospodarski pas svilne poti in pomorsko svilno pot 21. stoletja ter s Kitajsko podpisala protokol za izvoz medu. Premier dr. Cerar je pobudo 16+1 označil za pomemben prispevek k razvoju in poglabljanju odnosov s Kitajsko, predvsem na gospodarskem področju.

Predsednik vlade je svoj obisk Budimpešte pričel včeraj zvečer, ko je bil ob tej priložnosti na slovenskem veleposlaništvu organiziran sprejem za gospodarsko delegacijo, ki se udeležuje poslovnega foruma ob robu vrha voditeljev držav 16+1. V svojem nagovoru zbranim je dejal, da ga veseli, da slovenska podjetja prepoznavajo priložnosti, ki jih ponuja pobuda. »Posebej navdušuje ugotovitev, da slovenske in kitajske poslovne partnerje povezuje visokotehnološka usmerjenost skupnih projektov ter dejstvo, da so njihove dejavnosti prisotne na obeh trgih,« je poudaril. Kot enega pomembnih rezultatov je označil tudi tesnejše povezovanje na področju živilsko-predelovalne industrije.

Budimpešta Foto: Tamino Petelinšek/STA

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Pobuda 16+1 je sicer v svojih petih letih obstoja že prinesla številne oprijemljive rezultate za Slovenijo: povprečna letna blagovna menjava s Kitajsko v zadnjih letih znaša 15 %, pri tem posebej visoko raste predvsem naš izvoz (v letu 2016 npr. kar za 83,5 %, v prvi polovici letošnjega leta 52 %), prav tako naraščajo investicije v obe smeri. »Za slovensko gospodarstvo, ki je zelo odprto in izvozno orientirano, ta pobuda pomeni okno novih priložnosti,« je ocenil slovenski predsednik vlade.

Na vrhu se je Slovenija pridružila iniciativi za pas in cesto, »Belt and Road Initiative« ali t.i. novi svilni poti 21. stoletja, katere cilj je zagotavljati večjo povezljivost med Azijo in Evropo. »Sodelovanje v pobudi odpira nove priložnosti tudi za Slovenijo,« je dejal slovenski premier in dodal, da so v danes podpisanem memorandumu o sodelovanju kot prioritetna področja opredeljena logistika, spodbujanje blagovne menjave in naložb, finančno sodelovanje, sodelovanje na področju tehnologije, turizma, kulture in športa. »Slovenija je posebej vabljiva s svojo geostrateško lego, zato jo želimo predstaviti kot logistično-distribucijsko destinacijo in tako kot eno ključnih točk pomorske »svilene poti« za tovor iz Azije,« je še dodal. Memorandum o sodelovanju je danes v Budimpešti podpisal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Budimpešta Foto: Tamino Petelinšek/STA

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Slovenija posebej odgovorno vlogo v iniciativi 16+1 prevzema na področju kmetijstva in gozdarstva, saj vodi mehanizem za usklajevanje sodelovanja na področju gozdarstva. Predsednika vlade na dogodku spremlja podpredsednik vlade in minister za kmetijstvo, gospodarstvo in prehrano mag. Dejan Židan, ki bo s predstavniki kitajskih oblasti podpisal protokol za izvoz medu. 

Predsednik vlade dr. Cerar se bo po končanem vrhu jutri bilateralno ločeno sestal s predsednikom kitajske vlade Lijem Kečijangom, s katerim bosta največ pozornosti namenila priložnostim za naša podjetja v okviru pobude 16+1. To bo letošnje tretje visoko srečanje s predstavniki Kitajske: v Sloveniji je premier že gostil kitajskega podpredsednika vlade in se srečal s posebnim odposlancem kitajskega predsednika.