NOB – vrh morale in etike na Slovenskem

dsc_3240

 Dr. Marjan Žnidarič (levo) in Darjan Mencigar

Kolaboracija z nacifašizmom nikakor ni skrb za narod

Pogovornega večera v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, je bil v torek, 28.novembra, gost zgodovinar dr. Marjan Žnidarič iz Maribora.

dsc_3236

Zgodovina ne zastara nikoli !

Kot uvod v pogovorni večer o času narodnoosvobodilnega boja v Sloveniji v času 2. svetovne vojne, ki ga je v predprostoru knjižnice DOSOR-ja pripravila Krajevna organizacija Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Radenci, sta nastopila pevka Sara Koler Urbanc in klaviaturist Valter Klemenčič. Z ljudsko pesmijo ter dvema partizanskima sta vse navzoče v duhu »premaknila« za tričetrt stoletja nazaj. In o tem času sta se pred vsemi pogovarjala zgodovinar dr. Marjan Žnidarič in mladi predsednik Krajevne organizacije ZZB za vrednote NOB Radenci Darjan Mencigar.

dsc_3250

Uvod s partizansko pesmijo

Dr. Marjan Žnidarič kot avtor najnovejše knjige »Četrta operativna cona« (pregled zgodovine nacistične okupacije in osvobodilnega boja na slovenskem Štajerskem, Koroškem in Prekmurju) je prepričan, da se danes omalovažuje narodnoosvobodilni boj ter da se skuša s stereotipi spremeniti zgodovinsko resnico, češ, da so bila dejstva drugačna, kot jih je do leta 1991 prikazovalo uradno zgodovinopisje.

dsc_3256

 Sara Koler Urbanc poje: Šivala je deklica zvezdo…

Tako po njegovem nikakor ne drži, da je šlo v 2. svetovni vojni na Slovenskem za državljansko vojno, kajti za obstoj naroda so se borili partizani, druga stran pa je kolaborirala z okupatorji. In je trden v svoji izjavi, da če bi zmagala nacizem in fašizem, Slovencev danes ne bi bilo več in tudi povojnih pobojev bi najbrž bilo veliko več, kot jih je bilo. Zatorej bi bilo po njegovem treba veliko spremeniti v učnih načrtih v šolah ter mladim predstaviti dejstva, ki so velikokrat izpuščena in zamolčana.

dsc_3262

Prisluhnili so petju

Povedati je treba, da je bil slovenski osvobodilni boj visoko moralno, etično in nacionalno nujno dejanje in kot takšno je vrh v dosedanji slovenski zgodovini. A kolaboracija z okupatorjem ter boj proti osvobodilnemu gibanju lastnega naroda pa sta greh, ki ju nikakor ni mogoče zgodovinsko opravičiti.

 

Filip Matko Ficko