Tradicionalna Keksijada v radenskem DOSOR-ju

Miklavž – prvi dobri mož decembra na obiskih

dsc_3564

Skrbno pri pripravi keksov

Rdeča večerna zarja, torej rdeče nebo, na predvečer 6. decembra, bi naj po starem ljudskem verovanju (tudi na Štajerskem) pomenila, da Miklavž peče kekse. Gre za prvega dobrotnika meseca decembra, ki obišče in obdaruje pridne otroke in ga doslej še vedno nista uspela izpodriniti ne Božiček in ne dedek Mraz.

Čeprav ni bilo letos na predvečer 6. decembra v Radencih videti rdečo večerno zarjo, so se peke keksov na tradicionalni Keksijadi vseeno lotili v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci. Že vrsto let tekmujejo stanovalke in stanovalci ter zaposleni, kdo bo pripravil boljše kekse, po treh dneh peke jih bodo ocenili tudi letos. Po etažnih kuhinjah so se »pekom treh dni« prostovoljno pridružili tudi nekateri gostje Zdravilišča Radenci.

Je pa prvi dan peke, na svoj praznik, Miklavž obiskal vse domske oddelčne kuhinje, kjer so pekli pecivo, v njegovem spremstvu pa sta bila še angelček in peklenšček. Prvi dobri mož decembra je ob tem vse povprašal o njihovi pridnosti v minevajočem letu 2017, angelček je pridne tudi obdaril (domači keksi !), a peklenšček je opomnil na potrebno pridnost tudi v prihajajočem letu 2018. S tovrstno vsebino obiska se je Miklavževa trojka opoldne podala še k vsem zbranim pri kosilu v veliki DOSOR-jevi restavraciji.

Filip Matko Ficko