Predsednik vlade dr. Cerar zaključil udeležbo na vrhu EU v Bruslju

Bruselj, 15. december 2017 – Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je v okviru decembrskega vrha evropskih voditeljev v Bruslju udeležil vrha držav evrskega območja na temo prihodnosti ekonomske in monetarne unije ter vrha sedemindvajseterice o pogajanjih o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije (t.i. brexita). Po končanem vrhu se je tudi ločeno bilateralno sestal s predsednikom hrvaške vlade Andrejem Plenkovićem, s katerim sta se dogovorila o obisku premierja Cerarja v Zagrebu prihodnji teden.

Premier dr. Cerar je na vrhu evrskih držav zastopal stališče Slovenije, ki soglaša s potrebo po poglabljanju ekonomske in monetarne unije (EMU). Evropski voditelji so se strinjali o podelitvi mandata evroskupini in Svetu ECOFIN za nadaljevanje dela na področju poglabljanja EMU do junijskega zasedanja Evropskega sveta. Slovenija predvsem zasleduje cilj, da se zagotovi učinkovit sistem upravljanja, kjer se sliši glas vseh, pri tem pa morajo biti upoštevane posebnosti majhnih, odprtih gospodarstev. Po mnenju Slovenije mora biti cilj poglabljanja spodbuda konvergenci gospodarstev v EMU in EU.

Voditelji sedemindvajseterice so razpravljali tudi o napredku pri pogajanjih Združenega kraljestva o izstopu iz Evropske unije (brexitu). Ocenili so, da je prišlo do zadostnega napredka, kar je bilo tudi stališče Slovenije, ki je dala soglasje k nadaljnjim pogajalskim smernicam. Po oceni slovenskega premierja je ključno, da se še naprej zagotavlja enotnost EU27 v pogajanjih, ki po današnjih odločitvah prehajajo v drugo fazo.

Po končanih zasedanjih je imel predsednik vlade Cerar ločen neuradni sestanek s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem. Šlo je še za eno od številnih srečanj, ki sta jih imela v zadnjih mesecih ob robu različnih dogodkov v tujini, dialog pa stalno poteka tudi na strokovnih ravneh. Slovenski in hrvaški premier sta se dogovorila, da bo premier Cerar v torek naslednji teden obiskal Zagreb. Po besedah slovenskega premierja gre za zadnjo priložnost, da državi še pred iztekom šestmesečnega roka, ki je 29. decembra, skupaj dosežeta določen napredek pri izvršitvi arbitražne razsodbe.