U GRAD NA DRAVI NA POZIV RADA BAKRAČEVIĆA STIGAO SAŠA BOGUNOVIĆ, NAJKVALITETNIJI KOREOGRAF IZ SRBIJE

sasa-bogunovic

Saša Bogunović sa folkloristima SKD Maribor na probi

U GRAD NA DRAVI NA POZIV RADA BAKRAČEVIĆA STIGAO SAŠA BOGUNOVIĆ, NAJKVALITETNIJI KOREOGRAF IZ SRBIJE

SAŠA BOGUNOVIĆ: »NAUČIĆU FOLKLORISTE SKD MARIBOR TOLIKO DA ĆE BITI NAJBOLJI U SLOVENIJI«

 Maribor: 12. decembar – Svet nije stvoren za ratove. Svet je stvoren za ljubav i igru. Narodi već hiljadama godina stvaraju svoju muziku i svoje igre koje sa kolena na koleno prenose već hiljadama godina. Svi uglavnom imaju svoje specifične pokrete, koji njima mnogo više znače nego onima koji to gledaju. Najlepša stvar je kada ti ljudi plešu svoje plese u svojoj atmosferi, na svojim terenima. Takva atmosfera je ovih dana među članovima folklorne sekcije Srpskog kulturnog društva Maribor. Posle više sastanaka Rada Bakračevića, predsednika društva sa članovima folklorne sekcije dogovoreno je da se počne sa aktivnostima i vraćanjem folklorista na vrh srpskog folklora u Sloveniji. Mladi folkloristi neopterećeni negativnim htenjima prihvatili su pruženu ruku Predsednika društva da im pomogne i počela je zajednička akcija.

Srpsko kulturno društvo Maribor već desetak godina ima veoma kvalitetnu folklornu grupu koju je do sada vodio, veoma uspešno, koreograf profesor Goran Marić. Zbog službenih obaveza Marić je napustio vođenje folklorne sekcije. Na čelo sekcije postavljeni su: Anja Perez i Mišo Cvišić, koji su još od prvih dana članovi folklorne sekcije a najbolje je ako kažemo da su svi članovi  folklorne sekcije na neki svoj način vođe ove veoma aktivne sekcije društva.

 

folkloristi-skd-maribor

Prva ekipa folklorista SKD Maribor

Na poziv Radeta Bakračevića, predsednika Srpskog kulturnog društva Maribor, stigao je u grad na Dravi Saša Bogunović, najkvalitetniji koreograf srpskog folklora na teritoriji bivše zajedničke nam države.

Saša je iz Bačke Palanke stigao ovih dana u Maribor i odmah počeo sa treniranjem mariborskih folklorista.

Već prvi dolazak Saše Bogunovića u štajersku prestonicu probudio je pozitivnu atmosferu kod folklorista i svih onih koji pozitivno gledaju na rešavanje srpskog pitanja u našoj domovini Sloveniji.

Saša, pozitivan čovek i stručnjak već na prvim susretima sa folkloristima uspostavio je pozitivan trend i obećao drugarsku saradnju. Da bi saradnja sa Sašom bila višegodišnja Rade Bakračević, predsednik društva  pozvao je sve folkloriste da se izjasne  da li žele da ih vodi koreograf Saša Bogunović, dobitnik »Zlatnog opanka« za svoje koreografije. Folkloristi su jednoglasno prihvatili ponuđenu pomoć. I tako je počelo. Posle prvih instrukcija sa folkloristima Saša Bogunović je pohvalio mlade članove folklorne sekcije i obećao Radu Bakračeviću da će već u prvoj polovini 2009 godine naučiti folklorce  novim koreografijama i pripremiti ih  za  nastupe u Bugarskoj i Beču. Bogunović je, bez skromnosti, izjavio da će folkloriste SKD Maribor toliko naučiti da će postati najbolja folklorna grupa u Sloveniji. Ova njegova izjava naišla je na topli aplauz kod folklorista i prisutnih članova društva. Posle ovih izjava Rade Bakračević  je otišao zadovoljan sa probe i pre odlaska obećao Saši i folkloristima svu pomoć.

Tekst i foto: Rade BAKRAČEVIĆ