U Sloveniji svečano obeležen Dan državnosti Srbije

 

 

im4_9458

Ambasadorka Vlatković: Slovenija je iskreni prijatelj Srbije

Ljubljana, 14.02.2018.

Ambasada Srbije u Sloveniji organizovala je danas svečani prijem povodom Dana državnosti i ustavnosti Republike Srbije. Na svečanosti u Ljubljani prisustvovale su brojne ugledne ličnosti i zvaničnici, iz sveta diplomatije, politike, društva, kao i predstavnici verskih zajednica.

im4_9347

Tom prilikom, u svom obraćanju, ambasadorka Srbije Zorana Vlatković je istakla da su odnosi izmedju dve zemlje na najvišem nivou, kao i da je Slovenija iskreni prijatelj Srbije.

im4_9424

„Na našem putu ka EU prijatelji su nam veoma značajni, a Sloveniju vidimo kao pravog i iskrenog prijatelja. U našim krajevima, prijateljstva se čuvaju i neguju i to ćemo sa zadovoljstvom nastaviti“, rekla je ambasadorka Vlatković i istakla važnost ekonomskih odnosa dve zemlje.

im4_9437

„Slovenija je jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije, sa velikim brojem investicija, preko 1500 slovenačkih firmi u Srbiji upošljava 25 000 radnika, a poslednjih godina svedoci smo i sve većih investicija srpskih firmi u Sloveniji,“ naglasila je ambasadorka Srbije.

im4_9450

Ona je posebno istakla da građani Slovenije srpske nacionalnosti daju veliki doprinos slovenačkom društvu.

im4_9342

„Ponosni smo na veliku srpsku zajednicu koja živi u Sloveniji i koja je dobro integrisana. Radnici, lekari, inženjeri, umetnici i sportisti daju veliki doprinos slovenačkom društvu i naša je želja da oni i dalje budu lojalni građani Slovenije, ali i da čuvaju i neguju svoju kulturu, pismo i tradiciju,“ rekla je ambasadorka Vlatković u obraćanju povodom Dana državnosti Srbije.

im4_9490

Dan državnosti, jedan je od najbitnijih datuna u Srbiji u političkom, kulturnom i istorijskom smislu. To je vazan datum za stvaranje moderne srpske drzave. Na taj dan, pre 183 godine, donet je prvi Ustav Srbije koje je nazvan Sretenjski ustav, inace prvi ustav jedne drzave u jugoistocnoj evropi i na Balkanu.