6. ZNANSTVENA KONFERENCA Z MEDNARODNO UDELEŽBO – ZA ČLOVEKA GRE: IZZIVI ZA ZNANOST IN IZOBRAŽEVANJE

toplak-ludvik

Znanstvena konferenca presegla vsa pričakovanja

Maribor, 1. marec 2018 – Prihodnji teden v petek 9. in v soboto 10. marca Alma Mater Europaea – ECM prireja že 6. znanstveno konferenco z mednarodno udeležbo Za človeka gre: izzivi za znanost in izobraževanje.

Častni pokrovitelj je predsednik RS gospod Borut Pahor, ki bo v petek tudi slavnostni govornik na plenarnem delu dvodnevnega dogodka. Med visokimi gosti bodo predstavili svoje prispevke tudi: prof. dr. Felix Unger, predsednik Evropske akademije znanosti in umetnosti, prof. dr. Tadej Bajd, predsednik SAZU, akad. prof. dr. Boštjan Žekš, nekdanji predsednik SAZU in svetovalec predsednika RS, prof. dr. Laszlo Rosivall, predsednik Semmelweisove spominske komisije in direktor instituta za patofiziologijo, Univerza Semmelweis, Budimpešta, prof. dr. Andrei Marga, filozof in nekdanji romunski minister za izobraževanje in minister za zunanje zadeve, dr. Dieter Schlenker, direktor, Zgodovinski Arhivi Evropske Unije; Arhivi v Evropi, gospod Drago Šketa, generalni državni tožilec RS, gospod Alojz Peterle, poslanec Evropskega parlamenta, predstavnik odbora za zdravje EU, Nj.E. Param Jit Mann, veleposlanik Indije, izr. prof. dr. Rok Svetlič, predstojnik Pravnega inštituta Univerza na Primorskem, dr. Nikolay Kunyaev, direktor All-Russian Scientific and Research Institute of Records and Archives Management.

Pozdravni nagovor pa bodo imeli tudi: prof. dr. Ivo Šlaus, častni predsednik Svetovne akademije znanosti in umetnosti, dr. Wolfgang Maderthaner, direktor Avstrijskega nacionalnega arhiva, Nj.E. Doku Zavgayev, veleposlanik Rusije, Nj.E. Edit Szilágyiné Bátorfi, veleposlanica Madžarske , Nj.E. Anton Niculescu, veleposlanik Romunije, Nj.E. Mr. Songsak Saicheua, veleposlanik Kraljevine Tajske, prof. dr. Aleksander Berzborodov, rektor RSUH, Moskva ter drugi visoki akademski gostje iz tujine in Slovenije.

Kot je pojasnil prof. dr. Ludvik Toplak, predsednik Alma Mater Europaea – ECM, je konferenca presegla vsa pričakovanja organizatorja. “Konferenca je v prvi vrsti namenjena študentom, da se aktivno vključijo v raziskovalno in strokovno delo. Ob enem pa se seznanijo s svetovnimi trendi na posameznih akademskih področjih. Temu izzivu so se odzvali tudi številni najreprezentativnejši akademski gostje, ki bodo študente in strokovno javnost seznanili s svetovnimi protislovji v znanosti in izobraževanju ter izmenjali izkušnje. Vse to je v skladu z osnovnimi principi izobraževanja Alma Mater, ki so kakovost, relevanca in racionalizacija. Alma Mater tudi sledi svojemu poslanstvu na principih transnacionalnosti, interdisciplinarnosti in gradnji mostov med kulturami in generacijami zlasti v Srednji Evropi. V veliko moralno podporo je Alma Mater tudi mednarodna akademska skupnost – zlasti Evropska akademija znanosti in umetnosti, ki je neizčrpen vir zlasti znastvene in kulturne ustvarjalnosti.

Glede na to, da Madžarska slavi letos 200 let od rojstva velikega zdravnika Semmelweisa, je v ta namen poklonila eni akademski partnerici vsake sosednje države en doprsni kip – v Sloveniji je izbrala Alma Mater Europaea – ECM, ki bo spomenik predala UKC Maribor, ki je naš prvi akademski partner. Alma Mater pa še odpira v petek stalno razstavo Evropski univerzitetni mostovi, ki simbolno povezujejo univerzitetna mesta, zlasti v Srednji Evropi.

Na konferenci se bo predstavilo okoli 400 avtorjev s 240 znanstvenih in strokovnih prispevkov. “Prispevke smo uvrstili v 22 sekcij: Človekove pravice, Logoterapija in psihoterapija, Religija, mir in vojna, Block chain technologies, Humanistika, Zdravstvena nega, Fizioterapija, Socialna gerontologija, Promocija zdravja in kakovost življenja, Ekoremediacije, Izobraževanje, Zdravstvene in druge vede, Umetnost plesa v nacionalni kulturi, znanosti in izobraževanju, Pomen doktrine Semmelweisa na preprečevanje okužb. Nekatere sekcije potekajo celo paralelno zaradi velikega števila prispevkov. V soboto bo potekal tudi simpozij arhivistike z naslovom Arhivi v službi človeka – človek v službi arhivov. Referenti prihajajo iz 18 držav: Avstrija, Bosna, Burkina Faso, Finska, Grčija, Hrvaška, Italija, Kitajska, Madžarska, Makedonija, Poljska, Romunija, Rusija, Srbija, Tajska, Turčija, Združene države Amerike in Slovenije,” je pojasnila doc. dr. Bojana Filej, predsednica organizacijskega odbora konference. Ob tej priložnosti bomo izdali zbornik povzetkov in štiri zbornike celotnih prispevkov, v obsegu več kot 3000 strani.  Vsi prispevki so recenzirani.