V Ljutomeru proslavili Civilno zaščito

 Bronasti, srebrni in zlati znaki CZ Pomurcem

dsc_7242

Prireditev ob Dnevu Civilne zaščite v Ljutomeru

Leta 1992 je Vlada Republike Slovenije določila 1. marec za dan Civilne zaščite in od tedaj se ga tudi redno praznuje. S tem se želi krepiti zavest javnosti o ogroženosti pred naravnimi in drugimi nesrečami ter o vlogi Civilne zaščite pri varstvu pred njimi, želi pa se tudi poudariti pomen mednarodnega sodelovanja pri razvoju zaščite človeka in njegovega okolja.

dsc_7245

 Ob himni v Kulturni dvorani v Ljutomeru

V Kongresnem centru na Brdu pri Kranju je bila letošnja državna slovesnost  v četrtek, prav na 1. marec – dan Civilne zaščite, ko so tam nekatera izmed priznanj prejeli tudi posamezniki iz dežele na obeh bregovih reke Mure: zlati znak CZ Branko Novaku iz Občine Ljutomer, srebrni znak CZ Milan Antolin iz Občine Križevci in Goran Klemenčič iz Občine Moravske Toplice ter bronasti znak CZ za »enkratno dejanje« Dušan Hunjadi iz Občine Ljutomer in Mestna občina Murska Sobota.

dsc_7248

 Pevski zbor »Pšenični klas« TKD Babinci

V Domu kulture v Ljutomeru pa so bila ostala priznanja za prejemnike iz Pomurja za leto 2017 (skupaj s tistimi na Brdu jih je bilo 23), podeljena oziroma razglašena na osrednji regijski slovesnosti ob dnevu Civilne zaščite za Pomurje v petek, 2. marca popoldne. Tam je bil poveljnik Civilne zaščite za Pomurje mag. Martin Smodiš s svojimi sodelavci, predstavniki Občine Ljutomer ter predstavniki Civilne zaščite iz Republike Hrvaške in Republike Madžarske.

dsc_7250

Županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba

Pozdravni nagovor vsem je imela županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, a slavnostni nagovor mag. Stanislav Lotrič iz Uprave za zaščito in reševanje Republike Slovenije, ki je med ostalim poudaril: »… V lanskem letu smo svečano obeležili dvajseto obletnico uveljavitve brezplačne številke za klic v sili na številko 112. Slovenija je številko 112 uvedla kot druga evropska država že leta 1997, ko se je zaključil projekt združevanja dotedanjih številk 92, 93, 94 in 985 v enotno številko. V teh letih smo uspešno sledili razvoju novi storitev klica v sili na številko 112, med njimi so uvedba storitev WAP 112, ki gluhim in naglušnim osebam omogoča dostop do klica v sili, aplikacija Smart Locator, ki je operaterjem v regijskih centrih za obveščanje omogočala jitro pridobitev točne lokacije klicatelja s pametnega mobilnega telefona, in tudi sprejem e-klicev na območju cele države za vozila, ki že imajo vgrajene naprave za samodejno ali ročno proženje klicev v sili ob nesreči.

dsc_7256

Slavnostni govornik mag. Stanislav Lotrič

Primerjave s tujino, ocene delovanja in naši rezultati potrjujejo, da je naš sistem, ki temelji na prostovoljnih reševalcih ter sodelovanju poklicnih sestavov, kamor spadajo tudi policijske in vojaške sile, ena najboljših in tudi najracionalnejših rešitev za ohranjanje varnosti ter zmanjšanje ogroženosti zaradi naravnih in drugih nesreč…«

dsc_7337

  Vsi nagrajenci Civilne zaščite Pomurja za leto 2017

Sledil je kulturni program, ki so ga izvedli kulturniki in kulturnice Turistično kulturnega društva Babinci: moška pevska skupina »Pšenični klas« pod vodstvom Renate Makovec Telkeš ter folklorna skupina pod vodstvom Marjana Filipiča.

dsc_7322

 Nastop folklorne skupine TKD Babinci

Priznanja Civilne zaščite sta delila poveljnik Civilne zaščite za Pomurje mag. Martin Smodiš in mag. Stanislav Lotrič iz UZRRS. Bronaste znake CZ so prejeli: Sandi Kolarič in Ivan Kramberger iz Občine Gornja Radgona, Štefan Koren in Aleš Lazič iz Mestne občine Murska Sobota, Izidor Novak iz Občine Razkrižje, Lidija Tivadar iz Občine Beltinci, Romeo Gal iz Občine Lendava in Leonardo Markovič iz Občine Dobrovnik. Bronasti znak CZ je prejela tudi ekipa prve pomoči Rdečega križa Slovenije Območnega združenja Gornja Radgona. Bronasti znak CZ za »enkratno dejanje« so prejeli: Zvonko Polanič iz Občine Ljutomer, Prostovoljno gasilsko društvo Ljutomer in Občina Ljutomer. Franc Olaj iz Mestne občine Murska Sobota je prejel Plaketo CZ. Na slovesnosti v Ljutomeru so razglasili prejemnike priznanj CZ, ki pa bodo priznanja prejeli na svojih letošnjih obletnicah: zlati znak CZ Prostovoljno gasilsko društvo Noršinci (120 let delovanja) in Prostovoljno gasilsko društvo Zenkovci (120 let delovanja), srebrni znak CZ Prostovoljno gasilsko društvo Dolga vas (110 let delovanja), Prostovoljno gasilsko društvo Križevci  na Goričkem v Prekmurju (110 let delovanja) ter Plaketo CZ Prostovoljno gasilsko društvo Žiberci (140 let delovanja).

V imenu nagrajencev je besede zahvale izrekel Branko Novak, nagrajenec z zlatim znakom CZ iz Občine Ljutomer.

 

Filip Matko Ficko