Dr MARKO LOPUŠINA, PISAC SA ODVAŽNIM PEROM

Biografija Marka Lopušine, novinara i književnika

m-lopusina-sa-diplomom-doktora-nauka-dijaspore

. Lopušina sa diplomom doktora nauka dijaspore.

ATTACHMENT DETAI

Maribor, 7. februar – U galeriji medijskih ličnosti na prostoru bivše Jugoslavije ime Marka Lopušine ima značajno mesto, jer je njegovo pero ostavilo dobar trag u pisanom novinarstvu. Lopušina je 2004. godine u Srbiji od strane UNS proglašen za najboljeg novinara. Rođen 1951. godine u Raški, Srbija. Završio osnovnu školu i Gimnaziju u Brusu i Fakultet političkih nauka u Beogradu. Nije član nijedne stranke. Oženjen je i ima sina.

Marko S. Lopušina potiče iz bratstva Jokanovića iz plemena Drobnjaka sa Trebjese. Imalo je bratstvo i nadimak Lopušine, jer je junak Vuk Jokanović “sekao turske glave kao lopure”. Početkom 20. veka Lopušine su se iz zavičaja u Strugu i Sirovcu kod Šavnika odselili u Srbiju, neki u Boku, a neki u Rusiju.

Radio je u listu “Sekundarne sirovine” 1976. kao novinar i urednik, u listu “Zdravo” 1978. kao novinar, u magazinu “Intervju” od 1981. kao novinar, urednik, a 1997. bio i glavni urednik. A potom urednik u magazinu “Profil” (1999.) i lista “Nedeljni telegraf” (2008.). Danas je penzionisani reporter VEČERNJIH NOVOSTI iz Beograda.

Prvi tekst u “Ibarskim novostima” iz Kraljeva objavio je davne 1963. godine. Bio je potom 1972. godine kao student saradnik “Džuboksa”, “Studenta”, “Mladosti”, omladinskih glasila, a kasnije kao diplomac žurnalistike bio je saradnik “Politike”, “TV Politike”, “Ilustrovane politike”, “Revije 92″,”TV novosti”, “Evropskih novosti”,”Dnevnika”,”Jedinstva”,”TV Politike”,”Arene”, “Starta” i “Profila”/“Dame”. Danas je pisac i reporter portala “Serbiana” u Detroitu, “Ogledala” iz Čikaga, “Srpskog Glasa” u Melburnu, “Novina” iz Toronta, Srpskog radija u Los Anđelosu i Sidneju, Srpske zajednice u Mariboru – njihovog magazina “Štajerske novice”i portala u Hrvatskoj i Makedoniji.

Saradnik je na leksikonu “500 Srba koji su obeležili 20. vek”. Saradnik je SANU i Matice srpske na SRPSKOJ ENCIKLOPEDIJI, poglavlje o iseljenicima i dijaspori, saradnik je Akademije Republike Srpske na ENCIKLOPEDIJI RS. Savetnik je Matice iseljenika Srbije od 2018. godine.

Autor je pedesetak feljtona o iseljenicima, obaveštajnim službama, delinkvenciji, kao i 47 knjiga o srpskoj dijaspori, tajnim službama, policiji i mafiji. Najnovija dela su mu “Srbi u Rusiji”, “Tajna društva u Srbiji”, “Tapi” i prva ENCIKLOPEDIJA SRPSKE DIJASPORE.

Dobitnik je desetak novinarskih i literarnih nagrada. Lopušina je uvršćen u ediciju Kongresne biblioteke u Vašintgonu za 2008/09. godinu “Who is who in USA and Canada”. Uvršćen u knjigu “Ko je ko u Srbiji”. Član je Udruženja novinara Srbije, član Udruženja književnika Srbije i član Udruženja ribolovaca Zemun. Član je Kongresa srpskog ujedinjenja iz SAD i član asocijacije Srpska veza iz Beograda. Počasni je član Tesline naučne fondacije u Filadelfiji od 2012. godine. Saradnik je Srpskog instituta u Vašingtonu .

Dobitnik je nagrade “Laza Kostić” Udruženja novinara Srbije za 2002. godinu i vlasnik zlatnog prstena UNS kao jedan od najboljih novinara za 2004. godinu. Posle Priznanja izdavačke kuće “Narodna knjiga” u 2003. godini Lopušina je postao najbolji publicista u Srbiji i Crnoj Gori. Dobitnik je Bronzane povelje na Internacionalnom festivalu reportaže 2004. godine u Somboru. Vlasnik je Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za 2008. godinu.

Od svih priznanja najviše ceni reči svoje majke Radmile, koja je jednom prilikom rekla: “Nisam znala da je ovo moje dete tako hrabro i da ima odvažno pero u rukama!”

Nosilac je ordena Vuk Stefanović Karadžić za doprinos novinarstvu, srpskoj kulturi, informisanju i očuvanja identiteta Srba u dijaspori. Vlasnik je najnovije nagrade “Zlatno pero 2013.” Srpskog kulturnog društva “Štajerska skupnost” iz Maribora.

Dobitnik je Plakete Narodne skupštine Srbije, Odbora za dijasporu, februar 2014. godine, kao i Medalje “Svetozar Miletić” Udruženja Srba iz Slovačke i Medalje “Nikola Tesla” iz Kanade. Osvajač je prve nagrade za publicistiku “Dragiša Kašiković” za 2014. godinu.

Matica iseljenika Srbije mu je za ENCIKLOPEDIJU SRPSKE DIJASPORE u aprilu 2017. dodelila Povelju “Rastko Petrović” za doprinos saradnje matice i Srba u rasejanju. A Radio Čikagu mu je u jesen 2017. dodelio Zahvalnicu za višegodišnju sradnju i podršku. Od marta 2018. počasni je doktor nauka Slobomir Univerziteta u Bijeljini.

Marko Lopušina živi u Zemunu, radi u Beogradu i piše širom srpskog rasejanja.