Minister Dejan Židan na desnem bregu Mure

dsc_7849

Norma Bale in predsednik SD Dejan Židan

 

Minister Dejan Židan obiskal tri občine: Apače, Gornjo Radgono in Radence

Območna organizacija Socialnih demokratov Gornja Radgona, ki jo vodi Dejan Berić, je v petek, 9. marca popoldne, organizirala obisk predsednika stranke SD mag. Dejana Židana, ki je tudi podpredsednik vlade RS ter aktualni minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Opravljeni so bili obiski in razgovori v Apačah, Gornji Radgoni in Radencih, torej na Štajerskem, vse ob istočasni predstavitvi kandidatke te stranke na prihodnjih volitvah v volilnem okraju Gornja Radgona, mag. Norme Bale.

dsc_7815

 Pogovor na mostu čez potok /kanal v Apačah

V Apačah je bil organiziran ogled kanala – potoka, ob katerem je nekoč delovalo 11 mlinov, katerega oživitev si želi večina tamkaj živečega prebivalstva. Stroka se doslej o tem še ni izrekla, z vsem pa je mag. Dejana Židana, seznanil Boris Edšidt. Za tem se je v prostorih podjetja Transport Rojko (Gregor Rojko s.p.) na Meleh pričel razgovor z ministrom Židanom, ki ga je sklical predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Gornja Radgona Vlado Rojko. Sodelovali so direktor podjetja Radgonske gorice d.d. Borut Cvetkovič, direktor podjetja Elrad International d.o.o. Branko Šeruga, direktor podjetja Odelo Slovenija Davorin Dobočnik, direktor podjetja Var d.o.o. Anton Mlakar in župan Občine Gornja Radgona Stanislav Rojko. Prisotni so bili članice in člani lokalnih odborov stranke SD, zatorej je vse pozdravil predsednik Območne organizacije SD Dejan Berić, za njim  pa še kandidatka na volitvah mag. Norma Bale, ki je pogovor z gospodarstveniki tudi usmerjala.

dsc_7886

Župan Stanislav Rojko o prepotrebni novi industrijski coni

V ospredju je bil razgovor o prepotrebni novi industrijsko – poslovni coni, kar je strnila v svojo izjavo mag. Norma Bale: »Če bo to zgodba s srečnim koncem, bo Gornja Radgona v industrijski coni Mele – GR 53 pridobila med 300 ali celo 500 novih delovnih mest, podjetja bodo ostala v občini, v industrijski coni bodo našli prostor tudi posamezni obrtniki, ki se sedaj s svojo dejavnostjo drenjajo v centru mesta, kar povzroča prometne zastoje in ogroža varnost, pričakovati je dvig konkurenčnosti v obmejnem prostoru, katerega učinki segajo vsaj 40 kilometrov v notranjost od meje, sproščeno Jurkovičevo ulico in najbrž hotel ter prostor za širitev stanovanjsko – poslovne cone na Panonski ulici, kar bo generiralo nov zagon storitvene dejavnosti, kulturnega turizma v mestu, predvsem pa bo spodbudilo doseljevanje. Ob industrijski coni je predviden tudi manjši memorialni prostor, posvečen spominu Marije Rožman, ki so jo kot aktivistko mladih in podpornico partizanom 20. februarja 1945 na tem kraju na grozovit način umorili Kozaki (Vlasovci).

dsc_7915

Še obisk ocenjevanja salam v Radencih

Logična posledica je ureditev pločnika in cestne razsvetljave. Ker so podjetja, ki se morajo širiti, tudi srednje in visoko tehnološka, lahko pričakujemo tudi boljšo izobrazbeno strukturo med mladimi. Hkrati bo to nova priložnost tudi za katerega izmed 300 tisoč slovenskih emigrantov, ki trenutno delajo v sosednji Avstriji. Morda, dolgoročno pa podjetniki govorijo tudi o vzpostavitvi industrijskega grozda, ki ima dokazano izjemne sinergijske učinke na široko regijo.«

dsc_7908

Ministra zelo zanima ocenjevanje salam

Minister mag. Dejan Židan se je po pogovoru v Gornji Radgoni oziroma na Meleh podal še na ogled strokovnega ocenjevanja salam v prostorih hotela Radin Zdravilišča Radenci v Radencih. Ocenjevanje je v okviru že tradicionalne 22. salamiade pripravilo Turistično društvo Radenci, ki ga kot predsednica vodi Karmen Žibret Kavčič.

Filip Matko Ficko