ZAVRŠEN SAJAM KNJIGA U NOVOM SADU

 

sajam-knjiga

Danas (ponedeljak, 12. mart) završen je Sajam knjiga na Novosadskom sajmu koji je trajao od 7. do 12. marta. Sajam knjiga i obrazovanja i prateće priredbe: Izložbu umetnosti „Art Expo“, tematsku postavku, nastup galerista, promociju antikvinteta i umetničkih rukotvorina videlo je oko 30.000 posetilaca, što više nego lane za 50% (!).

Na Sajmu knjiga, Izložbi umetnosti i Sajmu obrazovanja nastupilo je 150 izlagača iz 7 zemalja. Priredbe su obeležila nova izdanja, gostovanja poznatih pisaca, više od 150 događaja u okviru Dana Laze Kostića, popusti do 70 odsto, odlična prodaja, nastup Radio televizije Vojvodine, evropska premijera izložbe „Savremena japanska skulptura“, veliko interesovanje učenika za Sajam obrazovanja… U okviru Poklon-igre, ali i neposredno pred Sajam knjiga Novosadski sajam je poklonio 50 grafika i 468 knjiga.

Opšta je ocena izlagača i posetilaca da je Sajam značajno bolji u odnosu na prošlogodišnji. Najviše se prodavala je beletristika, stručna literatura, a veoma tražene bile su i knjige za decu.

Zadovoljni su bili i izlagači koji su se ove godine prvi put predstavili na Novosadskom sajmu. Tako su na štandu Školske knjige veoma zadovoljni prodajom, dok je Andrićev institut prisustvo iskoristio da promoviše delatnost, a privukao je veliko interesovanje. Programski segmenti su bili i Grad u fokusu – Pečuj, kao i prezentacija Fonadacije 2021.

Izložbu umetnosti „Art Expo“, pored tematskih postavki, nastupa galerista, promocije antikvinteta i umetničkih rukotvorina obeležili su slikari i grafičari iz Srbije koji su poseticima u Hali „Master“ predstavili više od 500 radova u raznim slikarskim tehnikama.

Na Sajmu obrazovanja je predstavljeno više od 500 obrazovnih profila, a među posetiocima su prvenstveno bili učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola koji su na „Putokazima“ dobili kompletne informacije o mogućnostima i uslovima daljeg školovanja. Uz školovanje u Srbiji, promovisano je obrazovanje u Kanadi, Slovačkoj i Sloveniji.

Centralne teme ovogodišnjih „Putokaza“ bile su upotreba informacionih tehnologija, dualno obrazovanje i razvoj gimnazijskog obrazovanja. Sajam je posetilo i 5.000 učenika iz Vojvodine za koje je bio obezbeđen prevoz.

Među izlagačima bili su svi fakulteti i tri instituta Novosadskog univerziteta, visoke škole i fakulteti sa teritorije cele Srbije, srednje škole iz Novog Sada, kao i obrazovne institucije iz inostranstva.

Podršku organizovanju priredbi posvećenih kulturi i obrazovanju dali su Grad Novi Sad, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, kao i Mnistarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja iUniverzitet u Novom Sadu.

OVOGODIŠNJI LAUREATI

Laureat Nagrade „Laza Kostić“ u 2018. godini je Slobodan Vladušić za teorijsku prozu „Književnost i komentari“. Dobitnik likovnog priznanja „Sava Šumanović“ je umetnik Igor Antić, dok je Nagrada „Zaharije Orfelin“ otišla u ruke Olgici Stefanović za „Slikovni bukvar pravoslavlja“.

Radomir Čubranović