Predsednik Pahor slavnostni govornik na letnem srečanju nemških podjetnikov (BVMW)

Predsednik Pahor slavnostni govornik na letnem srečanju nemških podjetnikov (BVMW)

Berlin, 12. 3. 2018 – Predsednik Pahor slavnostni govornik na letnem srečanju nemških podjetnikov (BVMW): Slovenija in Nemčija skupaj, v dobrem in slabem, sodelujemo v korist blaginje obeh držav in skupne Evrope.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se mudi na delovnem obisku v Zvezni republiki Nemčiji. Namen obiska je vzdrževanje in krepitev političnih in gospodarskih stikov med državama.

Predsednik republike je nocoj kot glavni govornik nastopil na osrednjem letnem srečanju Nemškega združenja malih in srednjih podjetij (BVMW), ki se ga je udeležilo več kot 3500 predstavnikov nemškega gospodarstva, sto poslancev zveznega parlamenta in nad sto veleposlanikov.

Predsednik Pahor je v svojem govoru dejal: “Slovenci in Nemci imamo enotno stališče, da je le bolj povezana Evropska unija lahko pomembnejši igralec v svetovnem gospodarstvu in svetovni politiki. Slovenija ima velika pričakovanja glede novih načrtov Berlina in Pariza v zvezi s tem in želi biti neposredno vključena v ta snovanja.” Glede odnosov med Slovenijo in Nemčijo je predsednik Pahor poudaril, da državi družijo enake vrednote, zelo podobna politična in poslovna kultura, obe tudi razvijata podoben model socialnega tržnega gospodarstva. Spomnil je, da je Nemčija najpomembnejša gospodarska partnerica Slovenije in tretja največja investitorka. “Poslovanje z Nemčijo pomeni 20-odstotni delež celotne menjave Slovenije s tujino.

Pred začetkom srečanja podjetnikov BVMW se je predsednik republike sestal z nemško ministrico za obrambo Ursulo von der Leyen. Predsednik in ministrica sta spregovorila o izzivih, s katerimi se njuni državi soočata na vojaškem področju in o nujnih vojaških investicij. Strinjala sta se, da ni dovolj le povečanje sredstev, ampak strateško načrtovanje in gradnja varnostnega sistema v celoti. Ob tem je potrebno premišljeno načrtovati ne le nacionalno, ampak tudi v okviru EU in NATO. Sogovornika sta izpostavila dobre, prijateljske odnose med državama ter se zavzela za nadaljnjo krepitev dvostranskega in regionalnega sodelovanja. Ministrica je predsedniku omenila, da se v okviru ministrstva posebej posvečajo kibernetski varnosti in povabila slovenske strokovnjake s tega področja k izmenjavi izkušenj in znanja. Predsednik republike in ministrica sta posebno pozornost posvetila aktualnim vprašanjem in izzivom sosednje regije Zahodnega Balkana. Predsednik je predstavil svoje načrte v okviru pobude Brdo Brijuni, ki bo prihodnji mesec v Skopju.

Predsednik Pahor bo jutri obiskal zvezni parlament in se sestal z njegovim predsednikom Schäublejem. Srečal se bo tudi s predsednikom deželne vlade Zvezne dežele Brandenburg Dietmarjem Woidkejem. Obisk v Nemčiji bo sklenil v sredo s srečanjem z nemškim predsednikom Steinmeierjem.

Predsednik Pahor slavnostni govornik na letnem srečanju nemških podjetnikov (BVMW)
Foto: UPRS