Milena Marija Reščič razstavlja v Ljutomeru

Zaznati je edinstvenost njenih novejših likovnih del

dsc_8101

Milena Marija Reščič, avtorica razstavljenih likovnih del

Vse mesec marec v prostorih razstavne galerije Ante Trstenjaka v ljutomerskem Domu kulture razstavlja svoja umetniška likovna dela upokojena likovna pedagoginja Milene Marije Reščič iz Črešnjevcev pri Gornji Radgoni, njen soprog Dominique Reščič pa nekaterim njenim delom dodaja japonsko trivrstično pesniško obliko haiku in je tako na ogled tudi nova umetniška oblika – haiga.

dsc_8072

 Milena Marija Reščič: Pripoved oslepelih hiš

O slikanju Milene Marije Reščič je ob tokratni razstavi »Iskanje oblike« zapisala Petra Čeh, profesorica umetnostne zgodovine in sociologije kulture, med drugim naslednje: »V novejših delih Milene Marije Reščič je zaznati nekaj povsem edinstvenega. Gre za kombinacijo različnih materialov, ki se jim na nekonvencionalni način dodaja prostorska dimenzija, a ne v obliki perspektive, pač pa po načelih informela.

Slika ostaja barvita abstrakcija, označevalec prostora, ki mestoma postaja tudi brezprostor, odvisno od tega, kaj ustreza vsebini posameznega dela. Dodane so tridimenzionalne kaširane figure (iz lesenega drobirja), ki se preraščajo v sliko samo in hkrati suvereno izstopijo iz njenih okvirjev… Velikokrat se posveča enkavstiki, ki ji omogoča najljubši način, skozi katerega lahko sporoča čudovito prepletanje dveh poezij: lastne in moževe. Pogosto se namreč pojavljajo haikuji in pesnitve, ki so sicer delo njenega moža. Navdihujejo njene vizualne upodobitve ali pa jih dodatno razlagajo. Tako je haiga eno zadnjih del, ki je nastalo v letu 2018. Celota je svojstvena, a hkrati smiselna trodelna kompozicija…«, a o ustvarjanju skulptur med drugim: »…V kiparskih in tudi v keramičnih delih prevladuje motiv figure, ki je lahko sama ali pa gre za mnogo figuralni motiv. Forma kiparskih del je eleganca, ubrana v povsem lahen in naraven tok gibanja linij. Izredno domiseln in unikaten element, ki ga avtorica tu in tam dodaja svojim delom, je vrv. Gre za simbol povezovanja – v realnem svetu obstaja nevidna nit, ki med seboj povezuje bitja, čeprav na subtilen ali celo nerazložljiv način…«

Do konca letošnjega tretjega meseca si je torej moč ogledati »edinstvenost poetike v slikah in besedah« na razstavi pod naslovom »Iskanje oblike« v ljutomerski galeriji Ante Trstenjaka, katere postavitev  je delo Srečka Pavličiča.

Besedilo in fotografije: Filip Matko Ficko

dsc_8075 dsc_8084

dsc_8091 dsc_8095