Petanjci: Tradicionalne majske prireditve

FILIP MATKO FICKO – FOTOREPORTAŽA 

 

V Vrtu novo drevo, v dvorani bogat kulturni program

dsc_0306

 Narodni heroj Štefan Kovač – Marko (1910 – 1941)

Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija (UŠF), s sedežem v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih v Občini Tišina, je v petek, 4. maja popoldne, pripravila tradicionalne majske prireditve, tokrat v okviru 17. Dne spominov in tovarištva.

dsc_0323

Saditev spominskega drevesa v Vrtu na Petanjcih

Ob 15. uri je bilo  v parkovnem Vrtu s preko 500 drevninami in grmovnicami zasajeno novo drevo – rumeni dren (Cornus mas). Posebni gost je tokrat bil Štefan Kovač s soprogo, sin prekmurskega narodnega heroja Štefana Kovača – Marka. Njemu je pripadla torej čast, da je zasadil spominsko drevo. Štefan Kovač – Marko, pravnik in publicist, organizator ter vodja upora proti okupatorju leta 1941 v Prekmurju, je padel pod streli madžarskih okupatorjev v noči s 17. na 18. oktober 1941 v Hržančevem hrastju pri Gančanih ter bil 20. decembra 1951 proglašen za narodnega heroja Jugoslavije.

dsc_0330

Štefan Kovač ml. (levo) in Ernest Ebenšpanger

Nanj, na njegovo delo, kot tudi delo ostalih narodnih buditeljev v Prekmurju, bo odslej spominjal rumeni dren  (Cornus mas) v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih.

dsc_0345

 Rumeni dren (Cornus mas) že raste

»Po veliki beli cesti« iz zapisa – vodila lani preminulega akademika dr. Antona Vratuše – Vrana, soustanovitelja Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija (UŠF), pa je bil moto bogate kulturne prireditve ob 16.uri v Kulturni dvorani Občine Tišina.

dsc_0365

V prvi vrsti ob himni »Bosa pojdiva dekle obsorej«

Zapeli so pevci Moškega pevskega zbora Slava Klavora iz Maribora ter znani pevec Vlado Kreslin. Ob županu Občine Tišina, Francu Horvatu, so v prvi vrsti v dvorani sedeli: podpredsednik Vlade RS Dejan Židan, sin narodnega heroja Štefana Kovača – Marka Štefan Kovač ml. s soprogo ter svetovalec predsednika RS Boruta Pahorja akademik dr. Boštjan Žekš, ki je bil tokrat tudi slovesni govornik.

dsc_0379

Slavnostni govornik akademik dr. Boštjan Žekš

V svojem nagovoru je spomnil na »dolge bele ceste« številnih naših prednikov, posebej Ivana Cankarja in Antona Vratuše – Vrana ter opomnil na tovrstne ceste mladih slovenskih strokovnjakov danes (tudi ceste Vlada Kreslina), ki odhajajo v svet, a se ne vračajo…

dsc_0386

Odličen nastop pevca Vlada Kreslina

Vse udeležence kulturne prireditve so po zaključku pogostile z domačimi dobrotami članice tišinskega društva »Sončnice«.

 

 dsc_0400Pevcu so se na odru pridružili pevci MPZ Slava Klavora.

dsc_0416

 Od leve: Dejan Židan, Boštjan Žekš in zakonca Kovač

dsc_0426

 Gostje ob pevcu Vladu Kreslinu

Filip Matko Ficko