Predsednik Pahor nocoj v Rimu z monaškim knezom Albertom II. in slovenskim misionarjem Pedrom Opeko

Rim, 29. 5. 2018 |

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se mudi na obisku v Rimu, kjer se je na bilateralnih pogovorih sestal z njegovo knežjo visokostjo Albertom II., monaškim princem. Predsednik Republike Slovenije se je pred tem srečal tudi z argentinskim ministrom za zunanje zadeve Jorgejem Marcelom Fauriejem.

Na dvostranskem srečanju z monaškim knezom Albertom II. sta sogovornika poudarila pomen skupnih prizadevanj in aktivnosti na področju mednarodne humanitarne in razvojne pomoči. Namen srečanja je predvsem krepitev prijateljskih odnosov in dialoga med državama, poglobitev sodelovanja pri humanitarnih projektih ter izmenjava pogledov o nadaljnjih perspektivah dvostranskega in večstranskega sodelovanja na različnih področjih.

Pozno popoldne se je predsednik Pahor srečal tudi z argentinskim ministrom za zunanje zadeve Jorgejem Marcelom Fauriejem. Sogovornika sta spregovorila predvsem o krepitvi političnih in gospodarskih vezi in ocenila odnose med državama kot zelo dobre in razvejane. Zunanji minister je dodal, da je vezi med državama in narodoma posebej okrepil prvi uradni obisk predsednika republike Slovenije v Argentini pred poldrugim letom. Predsednik Pahor in minister sta spregovorila tudi o odnosih med Evropsko unijo in Argentino ter izmenjala poglede na regionalno dogajanje in multilateralne teme skupnega interesa, kot so varnost, podnebne spremembe, voda in človekove pravice.

Zvečer sta se predsednik Pahor in monaški knez Albert II. udeležila dobrodelne prireditve, pripravljene v skupni organizaciji Misijonske kongregacije, Slovenije, Monaka in Argentine. Gre za dobrodelni dogodek v podporo delovanju misijonarja Pedra Opeke na Madagaskarju, ki se ga je v imenu argentinskega predsednika Macrija udeležil argentinski minister za zunanje zadeve Jorge Marcelo Faurie. Namen dobrodelne prireditve, katere pokrovitelja sta predsednik Pahor in knez Albert II., je promocija misijonske dejavnosti Pedra Opeke kot pomembnega elementa razvojne pomoči. Delovanje patra Opeke na Madagaskarju je dokaz, da je tako mogoče mnogo prispevati k družbenemu in gospodarskemu napredku držav v razvoju. Hkrati je to priložnost, da se z donacijami zberejo denarna sredstva v podporo nadaljnjemu delovanju misijonarja Opeke.

Jutri se bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor sestal s predsednikom Italijanske republike Sergiom Mattarello. Predsednik Mattarella bo gostil predsednika Pahorja na delovnem kosilu. Gre za nadaljevanje odličnih medsebojnih in meddržavnih odnosov med državnikoma in državama. Predvidoma bodo v pogovoru obravnavane bilateralne in aktualne evropske teme. Sogovornika bosta spregovorila o prihodnosti EU in si izmenjala mnenja o drugih aktualnih mednarodnih vprašanjih.

V okviru obiska v Rimu bo misijonarja Opeko, predsednika republike Boruta Pahorja, kneza Alberta II in argentinskega zunanjega ministra Faurieja na zasebni avdienci sprejel tudi papež Frančišek.

Na novem sedežu Veleposlaništva RS v Rimu se bo predsednik Pahor srečal s senatorko Tatjano Rojc in s senatorjem Tommasom Cernom, ki sta bila marca izvoljena na parlamentarnih volitvah v Italiji.

Predsednik Pahor nocoj v Rimu s slovenskim misionarjem Pedrom Opeko
Foto: UPRS