Profesoru Vlastimiru Vujiću uručena nagrada Tesline naučne fondacije iz SAD

Profesoru Vlastimiru Vujiću uručena nagrada Tesline naučne fondacije iz SAD

Vlastimir Vujić na dodeli nagrada / Foto: N. Janjanin

BEOGRAD / KULA – Profesoru Vlastimiru Vujiću, rođenom Kuljaninu koji već dve i po decenije živi i radi u Budimpešti, uručena je 7. jula u Beogradu nagrada prestižne Tesline naučne fondacije iz Sjedinjenih Američkih Država za njegov dugogodišnji rad na povezivanju Srba u regionu sa maticom, kao i za zalaganje za srpsku zajednicu u Mađarskoj.

 Posle nepuna dva meseca kako mu je u Budimpešti uručena međunarodna nagrada za životno delo u novinarstvu “Zlatno pero Štajerske”, koju dodeljuju “Štajerske novice” iz Maribora (Slovenija), u sklopu manifestacije “Dan dijaspore” u Beogradu, uručena mu je još jedna vredna nagrada i medalja u znak zahvalnosti za svoj nesebičan dugogodišnji rad za srpsku zajednicu u Mađarskoj.

Profesor Vlastimir Vujić je bio jedan od četiri dobitnika nagrade Tesline naučne fondacije iz SAD, koja se već osam godina, kao nastavljač misije najvećeg naučnika 19. i 20. veka Nikole Tesle, zalaže za ljude širom sveta, koji će svojim radom činiti dobro za druge i raditi za dobrobit celokupnog čovečanstva.

Foto: N. Janjanin

Zasluženim dobitnicima, nagrade su uručene u sklopu programa na konferenciji “Dan dijaspore” koja je po treći put održana na Univerzitetu “Singidunum” u Beogradu, a pozivnicu za ovaj svečani događaj je dobio i Portal “Naše Mesto”.

Akreditacija za Portal “Naše Mesto”

“Dan dijaspore postao je mesto susreta, razgovora, novih ideja, ali i rešenja za pitanja koja se tiču matice i dijaspore”bile su pozdravne reči kojima je počela konferencija za čiju organizaciju su zaslužni Univerzitete “Singidunum” iz Beograda i Teslina naučna fondacija (SAD), uz podršku Fondacije Studenica (SAD), Srpskog narodnog saveza (SAD), Srpskog kulturno prosvetnog društva Prosvjeta (Austrija), Organizacije srpskih studenata u inostranstvu, Matice iseljenika, Srpskog privrednog društva Privrednik i drugih.

Prof. dr Mladen Veinović / Foto: N. Janjanin

Prisutnima se prvo obratio rektor Univerziteta “Singidunum”, prof. dr Mladen Veinović koji je ujedno i otvorio konferenciju. “Statistički pokazatelji kažu da danas u svetu živi 11 i po miliona Srba. U Srbiji 6.2 miliona, u Republici Srpskoj 1.2, u Crnoj Gori Srbi čine trećinu sa 182.000 stanovnika, a gotovo četiri miliona Srba, danas je u rasejanju. Srpski narod je rasut na pet svetskih kontinenata. Najviše nas ima u Sjedinjenim Američkim Državama, u Nemačkoj, zatim Austriji i Švajcarskoj, značajan broj Srba živi u Kanadi, Velikoj Britaniji, Švedskoj i Italiji. Srpska dijaspora nastala je još 1690. godine sa prvom Velikom seobom pod Arsenijem Čarnojevićem. Velike seobe Srba u 17. i 18. veku uzrokovala je politička situacija tadašnje Evrope. Danas statistike govore sledeće: prema podacima Svetskog ekonomskog foruma, Srbija je odlivom mozgova, na neslavno, veoma visokom mestu i iza nje su samo zemlje kao što su Burundia, Alžir i Haiti”kaže Veinović i nastavlja sa zapažanjem da su migracije u Srbiji, danas u najvećem broju slučajeva karte u jednom pravcu. “Nije problem što ljudi odlaze jer mobilnost je osnova Evropske unije, problem je što se ne vraćaju i što nemaju dovoljno kontakta sa svojom zemljom, kada jednom odu”dodaje prof. dr Mladen Veinović.

Foto: N. Janjanin

Nakon rektora, reč je dobio Miroslav Majkl Đorđević, predsednik Zadužbine “Studenica” iz San Franciska i jedan od najistaknutijih Srba u Sjedinjenim Američkim Državama. Miroslav Đorđević je osnivač i predsednik američke zadužbine “Studenica” koja već dve decenije stipendira studente i mlade talente u Srbiji i pod čijim pokroviteljstvom je stipendirano preko dve hiljade mladih lidera i profesionalaca. On je osnivač i prvi predsednik legendarne i verovatno najuticajnije organizacije koju je Srbija, odnosno njena dijaspora ikada osnovala, a ona nosi naziv “Kongers srpskog ujedinjenja”. Đorđević spada u najpoznatije biznismene u Americi i takođe je izvršni direktor kompanije Monad Financials. Tokom svoje značajne karijere, pretočio je svoje znanje i bogato iskustvo u brojne kreativne radove, među kojima je i njegova najnovija knjiga „Decenija iluzija 1990– 2000” objavljena 2016. godine.

Miroslav Majkl Đorđević / Foto: N. Janjanin

Na trećem Danu dijaspore, Majkl Đorđević je pričao o aktuelnim problemima na relaciji dijaspora – matica i mogućim rešenjima. “Kao i većina dijaspora u svetu i naša dijaspora bi mogla da bude organski i trebalo da bude organski, neotuđeni deo naše nacije i srpskog naroda. Međutim, dolaskom na vlast komunizma 1944. godine, taj neotuđeni deo i priroda odnosa je nestao i dijaspora se smatrala neprijateljem. To je sve bilo i nastavlja da bude na ogromnu štetu srpske države i srpskog naroda”kaže Đorđević.

Posle gosta iz Amerike, reč je imao i Zoran Radović, akademik Srpske akademije nauka i umetnosti, koji je pričao o naučnoj i umetničkoj dijaspori, ali i o politici povratka.

Foto: N. Janjanin

U ime države, za govornicom su bili Nenad Nerić, državni sekretar iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i Marko Milenković, državni sekretar iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Za kraj svečanog otvaranja i generalne sesije, prisutnima se obratio Nikola Lončar, predsednik Tesline naučne fondacije koji je uručio nagrade i pohvalnice za doprinos saradnji matice i dijaspore.

Nikola Lončar sa dobitnicima nagrade / Foto: N. Janjanin

Prvu nagradu, Teslin narod, odnosno medalju za dugogodišnji rad u Mađarskoj, za svoj rad na povezivanju Srba u regionu i matice, kao i za rad za svoju srpsku zajednicu u Mađarskoj i povezivanje sa radom i delom Nikole Tesle, dobio je prof. mr Vlastimir Vujić iz Budimpešte“Ja sam vrlo prijatno iznenađen što mi je pripala ova nagrada, koju verujte, nisam očekivao, pogotovo što sam se malo i zabrinuo za podvlačenje crte, jer sam ove godine, 16. maja u Budimpešti u svečanoj sali “Tekelijanuma” dobio i nagradu za životno delo u novinarstvu, pre toga još jedna nagrada, ali na pitanje da li me ono obavezuje, isto sam iznenadio odgovorom. Ja isto i dalje radim!”izjavio je profesor Vujić nakon uručenja nagrade.