Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na tradicionalni slovesnosti pri Ruski kapelici

Vršič, 28. 7. 2018

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil spominske slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem. V letu, ko se svet spominja 100. obletnice konca prve svetovne vojne, je bil predsednik republike slavnostni govornik na tej prireditvi. Predsednik republike je ob slovesnosti h grobnici pri Ruski kapelici položil venec. Predsednik Pahor je bil častni pokrovitelj slovesnosti.

Ali smo se iz tragedije prve in druge svetovne vojne naučili dovolj, da ne bo tretje?

“Spoštovani visoki gostje,dragi ruski prijatelji,

gospe in gospodje. 

Letos pozno jeseni bo minilo 100 let od konca prve svetovne vojne. Današnjo žalno, a vedno tako čudovito slovesnost ob Ruski kapelici smemo imeti za začetek svetovnega obeleževanja konca prve svetovne vojne, ki se bo sklenilo sredi novembra v Parizu. 

Ko smo se pred štirimi leti spominjali njenega začetka, so nas spremljali čudni občutki. Nenazadnje smo obeleževali začetek nečesa, kar se je v zgodovini izkazalo za eno najbolj nesmiselnih morij svetovnih razsežnosti, pri čemer seveda smiselne sploh ne obstajajo. 

Letos se spominjamo konca tega tragičnega zloma človečnosti. Spominjamo se neskončne sreče in velikanskega upanja, ki sta končno navdušeno odmevala namesto topovskih granat. 

Toda tudi obletnico konca prve svetovne vojne spremljajo na nek način mešani občutki. Vemo, da se človeštvo iz prve svetovne vojne ni naučilo dovolj, da bi preprečilo drugo, še hujšo, še bolj uničujočo in še bolj nečloveško. To nas upravičeno skrbi in vznemirja. Zastavljamo si najbolj enostavno vprašanje. Ali smo se iz tragedije prve in druge svetovne vojne naučili dovolj, da ne bo tretje? 

Upanje za trajen mir obstaja. Mir je najbolj navdihujoč smisel naših prizadevanj za medsebojno spoštovanje, sodelovanje in mirno reševanje vseh sporov. Prizadevanje za trajen mir je najbolj plemenito stremljenje sodobnega človeštva. 

Vzdržati se moramo sleherne nestrpnosti in slehernega nasilja. Iskrena prizadevanja za mir zavračajo sleherno estrpnost in sleherno nasilje, verbalno in fizično. Nedavno znašanje nad novinarji je v stvarnem in simbolnem smislu grob poseg v svobodo vseh. Skrbi me, da se počasi navajamo na te nevarnosti. Na nestrpnost in nasilje se nikakor ne smemo navaditi.

Dragi ruski prijatelji,

gospe in gospodje.

Mir je čas, ki ga moramo izkoristiti za neomajno vero vanj. S svojimi ravnanji, presojami in odločitvami moramo dokazati, da nobeno od vprašanj, ki nam jih zastavlja človekov in družbeni razvoj, ne postavlja pod vprašaj miru samega. To je dolg, ki ga vračamo žrtvam vseh vojn. Je odgovornost, ki jo imamo do njihovega spomina in do prihodnosti novih rodov. 

Dobro vem, kako danes to slovesnost doživljajo naši ruski prijatelji. Ob intimni zazrtosti v tragično trpljenje svojih preminulih rojakov so nam hvaležni, da tukaj danes stojimo z njimi. Naši ljudje so z njimi že več kot sto let. Enako smo čutili Slovenci, ko smo z našimi italijanskimi prijatelji predlani odkrili spomenik slovenskim fantom v Doberdobu. In tako smo čutili letos, ko smo z našimi poljskimi in ukrajinskimi prijatelji postavili spomenika slovenskim fantom v Gorlicah in Lvovu. Z ruskimi oblastmi se pravkar pogovarjamo o postavitvi spomenika slovenskim fantom, padlim v prvi svetovni vojni na tleh Ruske federacije.

Ob koncu hočem reči, da miroljubni ljudje vsepovsod čutimo povezanost in vzajemno hvaležnost. Vojne grozote niso pozabljene, vendar nas zdaj žene naprej odgovornost za mirno in varno prihodnost naših otrok. Sami ne moremo zagotoviti miru. Skupaj ga lahko. 

Ko je čas vojne, ljudje vsak dan sanjamo o miru. Ko je čas miru, pozabimo sploh razmišljati o njem. Ne zamudimo torej pristne priložnosti ob obletnici konca prve svetovne vojne, da se zavemo naše soodvisnosti za varnost in mir in vzajemnosti pri vsakodnevnem trudu zanj.

Vsem želim zelo doživeto praznovanje tega slovensko-ruskega prijateljstva.”