CRNA GORA ODRIČE SRPSTVO

 PIŠE: Dr MARKO LOPUŠINAmarko-lopusina

Crna Gora nije srpska država, to su ovih dana izjavili zvaničnici iz Podgorice. Tome u prilog ide nastojanje države Montenegro da zabrani održavanje proslave Podrogirčke skupštine iz 1918. godine, kada je utvrđeno bratstvo Crne Gore i Srbije. Da se Crna Gora danas odriče svog srpstva, koje je svojim delima i rečju najbolje ozvaničio Petar Petrović Njegoš, potvrdio je i premijer iz Podgorice koji je rekao da nije izjavio da će Crna Gora “braniti srpske interese”. Time je premijer zapravo rekao da srpski predsednik, koji ga je podsetio na tu zvaničnu izjavu prilikom njihovog susreta u Beogradu, ne govori istinu.

– Neistina, to je danas odraz crnogorskog zvaničnog odnosa prema Srbiji. Mlada država Crna Gora koja nema svoja diplomatska predstavništva po  svetu, pa se koristi srpskim ambasadama, koja ne proizvodi hranu, pa je uvozi iz Srbije, koja nema turizma bez srpskih gostiju, koja nema diplomaca bez srpskih fakulteta, odriče se javno Srbije i srpstva.

– Sa druge strane država Montenegro se ulaguje Hrvatskoj, kojoj šalje predstavnika na proslavu progona Srba, čiju manjinu u Kotoru i Persatu hvali, gde dovodi hrvatske umetnike da gostuju i reklamira ih, čije hrvatske tv kanale prenosi bez cenzure (što čini srpskim tv kanalima), hvali se turistima iz Dubrovnika, ne gostima iz Srbije, jer veruje da Hrvatska neće naplatiti Crnogorcima ratnu odštetu i da će ih Zagreb uvesti u EU. Sličan odnos Podgorica ima prema Tirani i Prištini.

– Zvanična Podgorica je naime procenila da nema u ovom trenutku međunarodne koristi od Srbije i Srba. Odriče se srpstva i Srbije, ali i Srba u Crnoj Gori, koji najgore žive u opštini gde su većina – Herceg Novi. O Srbima iz Srbije I BiH koji su došli u Boku Kotorsku u većem broju nego Hrvati i Albanci zajedno se ne govori u crnogorskim medijima, jer nisu miljenici vlasti.

–          A o Olgi Danilović, Novaku Đokoviću, Svetlani Ražnatović, Aci Lukasu i drugim javnim ličnostima iz Srbije trenutno na radu u Crnogorskom Primorju se ne govori kao o Srbima, već se insinuira da su Crnogorci. Ako se ovako nastavi svi Srbi sveta će na kraju ove političke kampanje države Montenegro postati Crnogorci.

Dr Marko Lopušina, turista u Igalu